Kurczak z brokułem i pieczarkami
Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* 6-8 pieczarek
* 1 średnia cebula
* mały brokuł
* przyprawy według uznania
Wykonanie:
Pierś pokroić na paski, przyprawić i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę. Dusić do miękkości pieczarek. Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie produkty wymieszać.
Zobacz: Smukła na wiosnę? Zobacz jak szybko schudnąć!
Śledzie z pomidorami i cebulą
Składniki:
* 0,5 kg matiasów
* 0,5 kg cebuli
* 1 opakowanie przecieru pomidorowego bez cukru lub pomidorów bez skórki
* przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, papryka, majeranek, słodka papryka, pieprz
Wykonanie:
Filety namoczyć w wodzie lub mleku, co najmniej 6 godz. Pokroić na kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce i podsmażyć na wodzie na patelni, do zrumienienia. Gdy będzie już miękka, dodać przecier i przyprawić do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Gdy masa cebulowo-pomidorowa jest jeszcze ciepła, dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce, aby śledzie przeszły smakiem cebulowo-pomidorowym.
Polecamy: Dieta pełna witamin!
Pasta z jajkami i rzodkiewką
Składniki:
* pół pęczka rzodkiewki
* 4 jajka
* 1 łyżka jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka musztardy
* lub zamiast jogurtu i musztardy jedna łyżka majonezu
* sól, pieprz
* opcjonalnie szczypiorek
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Rzodkiewki umyć. Jajka i rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać.
W misce wymieszać jajka, szczypiorek, rzodkiewki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z sosem. Zostawić do przegryzienia.
Przeczytaj: Tomasz Karolak wyznaje: Jestem gruby, bo nie ma dla mnie diety
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
* 2 garście świeżego szpinaku
* 0,5 małej cebuli
* 2 jajka
* 1 łyżka mleka
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Podsmażyć, aby woda ze szpinaku wyparowała.
Jajka rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystości i wlać na podsmażoną cebulę i szpinak. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zrumienienia.