Zanim sięgniemy po preparaty apteczne na wypadanie, czy porost włosów warto przeanalizować dietę i wprowadzić zmiany w sposobie żywienia. Szczególnie jesienią włosy potrzebują krzemu, magnezu, żelaza i wapnia.
Wprowadź zmiany w diecie
Krzem znajdziesz w warzywach, zbożach, owocach morza. Żelazo znajdziesz w czerwonym mięsie, suszonych owocach, szpinaku. Wapń znajdziesz w nabiale- najwięcej w serze żółtym, małych rybach jedzonych z ośćmi, migdałach, fasoli, pestkach, zielonych warzywach.Sprzymierzeńcem włosów są warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają związki siarkowe (to one nadają charakterystyczny smak), witaminy C, A, E, siarkę, selen, magnez, żelazo.
Cenne witaminy dla urody
Witaminę C znajdziemy warzywach i owocach – najwięcej w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki, papryce, brukselce, kalarepie, brokułach, szpinaku, kalafiorze, truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynach, pomarańczach, porzeczkach czerwonych (produkty wymienione w kolejności od najbogatszych źródeł). Betakaroten i witaminę A znajdziesz w wątróbce, marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, morelach, melonach i brzoskwiniach. Witamina K znajduje się w jarmużu, szpinaku, sałacie, brokułach, brukselce, wątrobie, jogurtach, jajku. Witaminę E znajdziesz w olejach roślinnych, jajkach, mące pełnoziarnistej, orzechach, marchewce i migdałach.