Dlaczego warto jeść tłuste ryby - kwasy omega-3 zwalczają stres

2011-07-20 13:30

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Ohio udowodnili, że kwasy omega-3 zawarte w niektórych rybach morskich niwelują stres, lęki i zmniejszają stany depresyjne. Dodatkowo pomagają zwalczać infekcje i przyspieszają gojenie ran.

Badania naukowców z Uniwersytetu Stanu Ohio publikuje pismo "Brain, Behavior and Immunity". Wynika z nich, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą łagodzić stany lękowe i depresję, szczególnie u młodych ludzi.

Od dawna wiadomo, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe działają pozytywnie na zdrowie. Właściwości tych kwasów jakie znane były do tej pory to m.in. obniżanie ryzyka zapalenia stawów, chorób układu krążenia, a nawet zachorowań na astmę.

KTÓRE RYBY mają najwięcej kwasów OMEGA-3

- łosoś
- makrela
- tuńczyk
- sledź
- sardynki
- owoce morza

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Ohio przebadali grupę 68 ostudentów, z których połowa przymowała supelement diety zawierający 4-krotną dawkę kwasów omega-3. Następnie badano im krew i przeprowadzano testy psychologiczne. Badania wykazały, że byli oni bardziej odporni na stres i mieli we krwi o 14 proc. mniej komórek odpowiedzialnych za powstawanie infekcji. Ich układ odpornościowy się wzmocnił.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki