Jak nie dać się nabrać w sklepie? Producenci często sprzedają żywność, która nie jest ekologiczna, pod przykrywką podobnego certyfikatu lub wystarczy, że napiszą na etykiecie, że coś jest ekologiczne. Jednak czy tak jest w rzeczywistości? Wcale nie musi tak być! - Jak ktoś mówi, że żywność jest ekologiczna, to znaczy, że musi ona mieć certyfikat ekologicznego sposobu produkcji - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr inż. Urszula Sołtysiak z jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym.
Żywność ekologiczna jest dużo droższa, ponieważ producenci muszą spełniać konkretne wymogi. A trzeba przyznać, że są one bardzo restrykcyjne. Dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec wyjaśniła w studiu programu, jakie trzeba spełniać warunki, by uzyskać certyfikat ekologicznego sposobu produkcji. Jak nie nabrać się na rzekome produkty "eko"?