warzywa, jedzenie, zdrowa żywność

i

Autor: East News

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa? Jak nie dać się nabrać?

2016-03-03 14:00

Jak kupować zdrowe produkty i nie dać się nabrać na "podróbki" oryginalnego, ekologicznego jedzenia? Eksperci podpowiadają na co zwrócić uwagę przy zakupach i jakie certyfikaty taka żywność powinna posiadać.

Jak nie dać się nabrać w sklepie? Producenci często sprzedają żywność, która nie jest ekologiczna, pod przykrywką podobnego certyfikatu lub wystarczy, że napiszą na etykiecie, że coś jest ekologiczne. Jednak czy tak jest w rzeczywistości? Wcale nie musi tak być! - Jak ktoś mówi, że żywność jest ekologiczna, to znaczy, że musi ona mieć certyfikat ekologicznego sposobu produkcji - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr inż. Urszula Sołtysiak z jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym.

Żywność ekologiczna jest dużo droższa, ponieważ producenci muszą spełniać konkretne wymogi. A trzeba przyznać, że są one bardzo restrykcyjne. Dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec wyjaśniła w studiu programu, jakie trzeba spełniać warunki, by uzyskać certyfikat ekologicznego sposobu produkcji. Jak nie nabrać się na rzekome produkty "eko"?

Zobacz: Dzień Kobiet. Oto najlepsze prezenty dla pań!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają