Dobre śniadanie to fundament

2008-08-05 14:00

Płatki, ser czy ulubiony baton?

Bez śniadania nie wychodź z domu - to podstawowa zasada żywienia dla wszystkich. Zwłaszcza jednak dla małych, którzy muszą jeszcze rosnąć i rozwijać się.

Śniadanie to fundament - pisze od lat w książkach John Hastings, amerykański specjalista od zdrowego odżywiania.

Ci, którzy nie jedzą śniadań, są bardziej narażeni na otyłość w wieku późniejszym. Zaś najnowsze badania ze Szpitala Dziecięcego w Bostonie i Harvard Medical School pokazują, że ryzyko pojawienia się cukrzycy jest dużo niższe u osób, które zawsze jadły śniadania.

Dzieci, które jedzą śniadanie, lepiej się rozwijają i osiągają lepsze wyniki. Udowodniono, że są mniej nerwowe i bardziej skupione.

Jakie powinno być śniadanie? Niezbyt obfite i łatwe do zjedzenia (np. płatki śniadaniowe z mlekiem lub jogurtem), zawierające węglowodany, białko, witaminy, składniki mineralne, nieco tłuszczu.

Kilka rad

Czy lepiej płatki zalewać ciepłym, czy zimnym mlekiem?

Można i ciepłym, i zimnym - to bez znaczenia. Można też jogurtem. Ostatecznie płatki można spożywać "na sucho" albo tylko lekko rozmiękczone sokiem czy nawet wodą.

Kiedy jednak nastają chłodniejsze dni, lepiej spożywać je na ciepło, bo organizm potrzebuje wówczas więcej energii, a łatwiej dostarczyć ją z cieplejszymi potrawami.

Co lepsze do śniadania: sok owocowy czy herbata?

Najważniejsze jest, żeby dziecko wypiło co najmniej pół szklanki napoju do śniadania. Jeśli dziecko zje owoc, możemy mu podać herbatę. Jeśli nie zje, powinno napić się soku. Herbata ma m.in. właściwości przeciwwirusowe, tylko dzieci nie powinny jej za dużo pić. Powinna być lekko posłodzona i niezbyt mocna, by nie wywołała u dziecka niepokoju.

Czy nastolatka może na śniadanie na okrągło jeść płatki?

Płatki to jeden z najmądrzejszych pomysłów na śniadanie, z uwagi na dużą zawartość witamin, błonnika i składników mineralnych. Ale dorastającej dziewczynie potrzebne są także inne składniki. Przede wszystkim żelazo, które nie wszystkie rodzaje płatków mają. Najlepiej przyswajalne żelazo znajduje się w mięsie. W mięsie znajdują się też potrzebne młodemu organizmowi aminokwasy. Dlatego córka powinna jeść także np. kanapkę z pieczonym mięsem i zieloną sałatą, która ma witaminę E potrzebną młodej skórze oraz witaminę C ułatwiającą wchłanianie żelaza.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają