Zielone szparagi

i

Autor: Shutterstock

Strefa gastro

Dodaj szczyptę do gotowania szparagów, a będą pyszniejsze niż zwykle. Sposób na to, jak ugotować białe i zielone szparagi

2025-04-24 14:28

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać z ich obecności i przygotowywać je na mnóstwo sposobów. Białe mają delikatny, lekko gorzkawy smak, który idealnie komponuje z sosem holenderskim, jajkiem sadzonym i szynką. Zielone są delikatniejsze i prostsze do przygotowania. Można je zjeść klasycznie polane masłem, ale także wykorzystać do risotto lub dań kuchni azjatyckiej.

Jak przyrządzić szparagi? Jeśli kochamy te warzywa, tak jak starożytni Rzymianie, możemy je nawet wysuszyć, by zimą cieszyć się ich smakiem. Od metody przyrządzania suszonych szparagów pochodzi nawet powiedzenie wymyślone przez Cesarza Augusta „Zrób, to zanim ugotują się szparagi", co miało zachęcić do szybkiego działania. Jednak największym przysmakiem były szparagi na gorąco serwowane z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu (najstarsza odmiana owoców cytrusowych, dziś uprawia się go głównie na Sycylii, Korsyce oraz Krecie i dodaje do marmolad i słodyczy). Do Polski szparagi trafiły około XVIII wieku. Jeszcze przed pierwszą wojną światową z uprawy szparagów słynęła Wielkopolska.

Jakie szparagi są najlepsze?

Wiele osób ma problem z tym, jak wybrać szparagi. Podstawowa zasada to świeżość. Sprawdzimy to, pocierając jeden o drugi. Jeśli ćwierkają jak jaskółki, to znaczy, że zostały zebrane niedawno. Ponadto w miejscu wycięcia, pęd nie powinien być suchy ani łykowaty. Końcówka musi być soczysta i zbita. Jeśli chodzi o rodzaje szparagów, na polskim rynku najpopularniejsze są białe o dość wyraźnym smaku, zielone – łagodne, uniwersalne i najprostsze w obróbce, a także najostrzejsze – fioletowe.

Jak ugotować i przyrządzić szparagi? Pomysły na dania z białych i zielonych szparagów

Szparagi gotujemy zawsze we wrzącej wodzie z solą, łyżką masła i szczyptą cukru. Białe potrzebują około 10-13 minut. Zielonym i fioletowym wystarczy około 4 minut. Co ważne białe szparagi musimy obrać przed gotowaniem. Skórkę ścinamy tuż pod główką ku dołowi, to tam znajduje się najgrubsza skórka. Niedokładne obranie sprawi, że szparagi będą łykowate i niesmaczne. Zarówno białe, jak i zielone szparagi wymagają odcięcia zdrewniałych końcówek (ok. 2-3 cm). Najlepiej je odłamać – szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu. Białe szparagi po ugotowaniu można podać z roztopionym masłem i bułką tartą. To najprostsza forma. Doskonale nadają się także do kremowej zupy i tarty z kozim serem. Zielone i fioletowe można przygotować w podobny sposób, mając jedynie na uwadze, że fioletowe są bardziej aromatyczne. Takie szparagi można owinąć szynka parmeńską albo speckiem a później upiec lub grillować. Można także podsmażyć je na patelni i podać na grzance z jajkiem po benedyktyńsku. Można także pokroić je w plasterki i wykorzystać do risotto, makaronu z kremowym sosem lub zapiekanki z serem feta. Sprawdzą się również jako przekąski zapieczone w cieście francuskim. Wystarczy wyciąć kwadraty z ciasta, posmarować je żółtkiem, ułożyć cieńsze łodygi szparagów, posypać parmezanem lub innym serem złączyć brzegi ciasta i zapiec w piekarniku. Zielone szparagi doskonale smakują w azjatyckim wydaniu. Można je pokroić u usmażyć z sosem sojowym, ostrygowym i ostrą papryczką. Do tego dorzucamy sezam oraz świeżą mięte i kolendrę, oraz starte żółtko i mamy gotową kolację. Zielone, surowe szparagi można także dodać do sałatki. Jak widać, możliwości jest wiele, warto eksperymentować.

ZOBACZ TEŻ: Jak przechowywać sałatę, aby była długo świeża? Owiń tym i włóż do lodówki. Sałata będzie świeża i chrupiąca nawet przez tydzień

Super Express Google News
Quiz: Owoc czy warzywo? Rozwiąż szybki test i sprawdź, czy wiesz, co jesz
Pytanie 1 z 10
Na początek prosta sprawa. Banan to:
Nauczycielki życia
Gośka Król, 41 lat – Dlaczego tak POWAŻNIE? O odwadze i podążaniu za sobą. Nauczycielki życia
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama
      1. Now Playing
        Up NextGośka Król, 41 lat – Dlaczego tak POWAŻNIE? O odwadze i podążaniu za sobą. Nauczycielki życia
      2. Now Playing
        Up NextAniszka, 52 lata: Pokochaj SIEBIE i nie bój się brać tego, co podsuwa życie. Nauczycielki życia
      3. Now Playing
        Up NextDorota, 41 lat – Bądź dla siebie PRIORYTETEM. Nauczycielki życia
      4. Now Playing
        Up NextAgnieszka Pietruszka, 56 lat - Trzeba się od siebie ODCZEPIĆ. Nauczycielki życia
      5. Now Playing
        Up NextJola Rydkodym, 65 lat – UDA SIĘ, jeśli pozwolisz. Nauczycielki życia
      6. Now Playing
        Up NextMarysia, 49 lat – Śpiewać naprawdę może KAŻDY. Nauczycielki życia
      7. Now Playing
        Up NextEwa, 42 lata – bez A PO CO CI TO?! Nauczycielki życia
      8. Now Playing
        Up NextMaja Skoczek, 65 lat – przez życie do marzeń. Nauczycielki życia
      9. Now Playing
        Up NextKasia, 49 lat. Nauczycielki życia
      10. Now Playing
        Up NextIlona, 40+ lat. Nauczycielki życia
      11. Now Playing
        Up NextAnna, 67 lat. Nauczycielki życia
      12. Now Playing
        Up NextAlicja, 65 lat. Nauczycielki życia
      13. Now Playing
        Up NextAsia, 49 lat i Dorota, 51 lat. Nauczycielki życia
      14. Now Playing
        Up NextAsia Dyrkacz, 67 lat. Nauczycielki życia
      15. Now Playing
        Up NextDorota Zięciowska, brak metryki. Nauczycielki życia
      16. Now Playing
        Up NextKrystyna, 89 lat. Nauczycielki życia
      17. Now Playing
        Up NextDanka, 62 lat. Nauczycielki życia
      18. Now Playing
        Up NextDiana Giurow, 40 lat. Nauczycielki życia
      19. Now Playing
        Up NextDiana, 40 lat. Nauczycielki życia
      20. Now Playing
        Up NextMirka, 57 lat. Nauczycielki życia
      21. Now Playing
        Up NextHania Piekarska, 72 lata. Nauczycielki życia

      Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki