Sekretny składnik jagodzianek. Dzięki niemu jagody nie będą wypływały podczas pieczenia
Jagodzianki to zdecydowanie jeden z najlepszych letnich przysmaków. Słodziutkie, pełne owoców drożdżówki od lat królują w sezonie letnim. Kupne jagodzianki często zawierają sztuczne barwniki oraz ulepszacze smaków, a z kolei te z naturalnym składem często bywają drogie. Za jagodzianki u Magdy Gessler należy zapłacić już ponad 20 złotych. Nic zatem w tym dziwnego, że wiele osób piecze jagodzianki samodzielnie. Ich przygotowanie nie jest rudne, a smak przepyszny. Jednym z częstszych problemów, jaki może nam się przytrafić podczas pieczenia jagodzianek są wypływające z bułeczki jagody. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że jest prosty patent, który sprawi, że jagody nie będą wypływały podczas pieczenia. Wystarczy, że jagody porządnie przepłuczesz i wysuszysz, a następnie posypiesz je mieszanką cukru oraz mąki ziemniaczanej. Ten trik sprawi, że sok jagód nie będzie zbyt płynny i powstała podczas pieczenia frużelina nie wycieknie z bułeczek.
Sprawdź także przepisy na domowe jagodzianki:
PRZEPIS NA PYSZNE JAGODZIANKI DOMOWEJ ROBOTY. JAGODNIKI BABCI KRYSI CIĘ OCZARUJĄ
JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ - PRZEPIS NA BUŁECZKI Z JAGODAMI