Maseczka drożdżowa zawdzięcza swoje właściwości drożdżom, które stanowią źródło witamin z grupy B, biotyny i wielu substancji mineralnych: żelaza, potasu, selenu, fosforu, cynku, magnezu i chromu. Przyczyniają się one do uregulowania pracy gruczołów łojowych i ogólnej poprawy kondycji skóry. Drożdże lekko osuszają zmiany, łagodzą podrażnienia i stany zapalne, skóra jest w widoczny sposób zmiękczona i wygładzona.
Przepis na maseczkę:
¼ opakowania świeżych drożdży mieszamy z odrobiną ciepłego (nie gorącego!) mleka, do uzyskania konsystencji papki. Przy suchej skórze możemy dodać kilka kropli miodu, oliwy lub olejku (np. migdałowego lub arganowego). Dla skóry tłustej, z dużymi zmianami trądzikowymi, można zastosować kilka kropel soku z cytryny.
Gotową maseczkę nakładamy grubą warstwą na twarz, omijając okolice ust i oczu. Maseczkę można stosować także na plecach, dekolcie czy szyi. Trzymamy ją do momentu zaschnięcia, czyli około 20 minut, następnie zmywamy ciepłą wodą, następnie smarujemy skórę lekkim kremem nawilżającym. Stosujemy kilka razy w tygodniu.
Zobacz też: Tonik z octu jabłkowego na trądzik i zmarszczki