Lecznicza nalewka z czarnego bzu [PRZEPIS]

i

Autor: Getty Images

Domowe „ lekarstwa” na jesienne infekcje

2020-10-30 14:07

Sezon na przeziębienie i grypę w pełni. Najlepszym „lekarstwem” na jesienne infekcje są domowe specyfiki i gorące łóżko. Rozgrzewające herbaty, grzańce czy napary z ziół nie tylko szybko postawią nas nogi ale również wzmocnią odporność organizmu.

W leczeniu infekcji skuteczne są babcine sposoby – rozgrzewające herbatki i nalewki. Są proste w przygotowaniu a w dodatku, oprócz swoich właściwości wybornie smakują.  

Pomarańczówka z miodemSkładniki: 8 pomarańczy, 2 litry czystej wódki 45 proc, 75-100 g cukru, 100 ml miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:

Owoce umyć i sparzyć wrzątkiem. Obrać cieniutko skórkę (bez albedo) i wrzucić do słoja. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wymieszać go z miodem i cukrem, dolać alkohol. Uzyskaną miksturą zalać  pomarańczowe skórki, zamknąć słój i odstawić na dwa tygodnie. Przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy, przelać do butelek i zakorkować. Trzymać w chłodzie. Można pić po kilku dniach.

Nalewka z czarnego bzu

Składniki:1 kg owoców czarnego bzu, 1 l spirytusu 96 proc., 25 dag cukru, 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Owoce przepłukać na sicie, dobrze osączyć, wsypać do słoja, zalać alkoholem. Postawić w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltrować. Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzić i połączyć z alkoholem. Po tygodniu przefiltrować, zlać do butelek,  zakręcić i odstawić w ciemne, średnio chłodne miejsce. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.

MalinówkaSkładniki:1l prawdziwego soku malinowego, 0,5 l spirytusu, 1,5 l ginu, 400 g miodu akacjowego

Sposób przygotowania

Sok malinowy wymieszaj ze spirytusem i ginem. Dodaj miód akacjowy, wymieszaj i odstaw na miesiąc. Gotowe!

Piwo z imbirem

składniki:500 ml jasnego piwa, 1 łyżka miodu, pół cytryny, 3-4 cm świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Piwo wlać do garnka, dodać miód. Cytrynę obrać,  pokroić w kostkę, dodać do piwa. Imbir obierać, drobno posiekać i też dodać do piwa. Całość podgrzewać cały czas mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia. Można odcedzić.

Grzaniec z piwa

Składniki:0,5 l piwa, kawałek laski cynamonu, imbiru lub imbir mielony, kawałek gwiazdki anyżku, 3-4 goździki szczypta kardamonu, kilka ziarenek kolendry, plasterek  cytryny, 1-2 łyżki miodu, 1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania

Przyprawy zmiażdżyć w moździerzu. Piwo wlać do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuścić do wrzenia. Dodać przyprawy, rum i miód.  Wlać gorące piwo do kufla, dodać plasterek cytryny.

Przeczytaj też: Jak wycinać dynię? PROSTE sposoby

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki