W leczeniu infekcji skuteczne są babcine sposoby – rozgrzewające herbatki i nalewki. Są proste w przygotowaniu a w dodatku, oprócz swoich właściwości wybornie smakują.
Pomarańczówka z miodemSkładniki: 8 pomarańczy, 2 litry czystej wódki 45 proc, 75-100 g cukru, 100 ml miodu wielokwiatowego
Sposób przygotowania:
Owoce umyć i sparzyć wrzątkiem. Obrać cieniutko skórkę (bez albedo) i wrzucić do słoja. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wymieszać go z miodem i cukrem, dolać alkohol. Uzyskaną miksturą zalać pomarańczowe skórki, zamknąć słój i odstawić na dwa tygodnie. Przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy, przelać do butelek i zakorkować. Trzymać w chłodzie. Można pić po kilku dniach.
Nalewka z czarnego bzu
Składniki:1 kg owoców czarnego bzu, 1 l spirytusu 96 proc., 25 dag cukru, 0,5 l wody
Sposób przygotowania:
Owoce przepłukać na sicie, dobrze osączyć, wsypać do słoja, zalać alkoholem. Postawić w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltrować. Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzić i połączyć z alkoholem. Po tygodniu przefiltrować, zlać do butelek, zakręcić i odstawić w ciemne, średnio chłodne miejsce. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
MalinówkaSkładniki:1l prawdziwego soku malinowego, 0,5 l spirytusu, 1,5 l ginu, 400 g miodu akacjowego
Sposób przygotowania
Sok malinowy wymieszaj ze spirytusem i ginem. Dodaj miód akacjowy, wymieszaj i odstaw na miesiąc. Gotowe!
Piwo z imbirem
składniki:500 ml jasnego piwa, 1 łyżka miodu, pół cytryny, 3-4 cm świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Piwo wlać do garnka, dodać miód. Cytrynę obrać, pokroić w kostkę, dodać do piwa. Imbir obierać, drobno posiekać i też dodać do piwa. Całość podgrzewać cały czas mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia. Można odcedzić.
Grzaniec z piwa
Składniki:0,5 l piwa, kawałek laski cynamonu, imbiru lub imbir mielony, kawałek gwiazdki anyżku, 3-4 goździki szczypta kardamonu, kilka ziarenek kolendry, plasterek cytryny, 1-2 łyżki miodu, 1 kieliszek rumu
Sposób przygotowania
Przyprawy zmiażdżyć w moździerzu. Piwo wlać do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuścić do wrzenia. Dodać przyprawy, rum i miód. Wlać gorące piwo do kufla, dodać plasterek cytryny.
Przeczytaj też: Jak wycinać dynię? PROSTE sposoby