Co prawda to nie jest czas przeziębień, jednak aby twój syrop był skuteczny, musisz zebrać najlepsze pędy. Takie najlepiej zbierać na przełomie kwietnia, maja i czerwca. Powinny to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je na około 12 centymetrów ostrym nożem bądź sekatorem. Pędy są bardzo lepkie i ciężkie do zmycia z dłoni, nie zapomnij więc aby je zbierać w rękawiczkach. Składniki: litrowy słoik młodych pędów sosny, cukier, odrobina wody. Przygotowanie: Gdy zbierzesz pędy, umyj je delikatnie pod bieżącą wodą, następnie pokrój na kawałki o długości 1 cm. W słoiku układaj na zmianę pędy i cukier. Na samym końcu dodaj odrobinę wody. Dobrze zakręcony słoik odstaw w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień. Po tym czasie do mniejszego słoika przelej sam syrop. Przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu może ci służyć nawet kilka lat.
Zobacz też: Mycie zębów chroni przed chorobami serca?
Przeczytaj też: ABC zdrowego odżywiania. Czym są dodatki kryjące się pod symbolem E?