Osłabiony układ odpornościowy nie odeprze ataku drobnoustrojów. Zarazki osiedlają się w błonie śluzowej nosa, gardła albo wędrują dalej do oskrzeli lub płuc, wywołując stan zapalny – i choroba gotowa. Ale prawidłowo działający układ odpornościowy może wytworzyć ogromną liczbę różnorodnych komórek, skutecznie zwalczających infekcje. Dlatego tak ważne jest jego wzmocnienie. Oto kilka wskazówek.
Zdrowa dieta to podstawa
W codziennym jadłospisie muszą znaleźć się produkty bogate w witaminy i minerały. Są to głównie wit. A, C i E, zawarte m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce, cytrusach oraz porzeczkach i truskawkach. Do każdego posiłku jemy warzywa, a owoce z umiarem, zwłaszcza słodkie, bo są kaloryczne.
Odporność zapewnia też wit. B6 - jest w bananach, awokado, rybach, drobiu, wołowinie i ziemniakach. Do najzdrowszych tłuszczów należą olej rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek. Nasz organizm potrzebuje także probiotyków, czyli naturalnych kultur bakterii. Znajdziemy je w jogurtach, kefirze, maślance, a także w różnego rodzaju kiszonkach. Pijmy dużo wody, co najmniej 1,5 litra dziennie. Unikajmy słodyczy, białego pieczywa, tłustych mięs, alkoholu i dużych ilości kawy. Rzucamy palenie!
Podstawa jesiennej diety na odporność:
* Czosnek i cebula
Działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Warto je dodawać do posiłków, najlepsze są na surowo, można też przyrządzić mikstury uodporniające i zażywać je profilaktycznie, np. miodek cebulowy czy syrop czosnkowy.
* Imbir
Podnosi odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga walczyć z przeziębieniem. Starty możemy używać jako przyprawę a pokrojony w plasterki dodawać do herbaty z cytryną i miodem.
* Sok malinowy
Soki i syropy z malin działają rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Można je też stosować profilaktycznie, aby uniknąć infekcji.
* Miód
Dostarcza witamin, mikroelementów i enzymów, które mobilizują do walki układ odpornościowy. Rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje organizm. Warto wypić na czczo szklankę wody z łyżką miodu i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dobrą kuracją na odporność jest też picie propolisu.
Bądź aktywny
Na ruch poświęcaj 30 minut co najmniej 3 razy w tygodniu. Wybieraj taki sposób aktywności, by tętno osiągało wartość maks. 130 uderzeń na minutę. Wybór aktywności mamy duży: bieganie, jazda na rowerze, pływanie lub ćwiczenia w wodzie, siłownia czy aerobik. Energicznie maszerujemy, np. w drodze do lub z pracy, w pobliskim parku czy nawet wokół domu. Przebywajmy na słońcu, dzięki niemu organizm wytwarza wit. D wzmacniającą odporność.
* Hartowanie
Nie należy doprowadzać do wyziębienia ani przegrzania organizmu. Trzeba często wietrzyć mieszkanie i zmniejszyć temperaturę, wewnątrz nie powinno być więcej niż 22 st. C. Warto się hartować. Możemy brodzić w wannie, w zimnej wodzie sięgającej do połowy łydek. Po kilkunastu minutach osuszamy stopy i masujemy. Dobrym sposobem jest też naprzemienny natrysk. Najpierw ciało polewamy ciepłą wodą (20-30 sekund), a potem chłodną (2-3 sekundy). Różnice temperatur zwiększamy stopniowo i zawsze kończymy zabieg wodą o temperaturze ciała.
* Morsowanie
Zimna woda pozytywnie wpływa na zdrowie, ale warto przed rozpoczęciem kąpieli skonsultować się z lekarzem. Lodowatych kąpieli unikać powinny osoby cierpiące na choroby układu krążenia i chorzy na epilepsję. Ale jeśli zdecydujemy się na morsowanie, to poprawimy krążenie krwi i zwiększymy odporność na infekcje. W czasie kąpieli w zimnej wodzie nasz organizm przeżywa szok, dzięki czemu szybciej się hartuje. Morsowanie pomaga także w leczeniu reumatyzmu, bólu mięśni, chorób dermatologicznych i alergicznych, ujędrnia skórę.
Zadbaj o sen i relaks
Wypoczęty organizm jest mniej podatny na infekcje. Musimy wysypiać się, najlepiej 8 godzin dziennie. Kiedy śpimy, wzrasta liczba limfocytów, czyli komórek krwi, które bronią organizm przed zarazkami. Wypoczywamy w ciemności i ciszy, bo wtedy wydziela się melatonina, która zapewnia m.in. prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto również znaleźć czas na relaks i wyciszenie się. Stres osłabia odporność, gdyż układ obronny jest powiązany z systemem nerwowym.
Naturalne preparaty zwiększające odporność:
* wyciągi z korzenia żeń-szeń,
* preparaty z aloesem, jeżówką, zielem wiesiołka i aronią,
* ziołomiody, czyli nektary z ziół, soków owocowych i cukru,
* kit pszczeli,
* tran, olej z wątroby rekina.