Gdy pojawia się pierwszy jesienny katar czy drapanie w gardle, liczy się szybka reakcja. Nim zajrzysz do domowej apteczki z lekami, wypróbuj sprawdzone metody stosowane od lat przez babcie takie jak rozgrzewające herbaty czy syropy z dużą dawką witaminy C. Wirtualny targ jedzenia www.lokalnyrolnik.pl zachęca do samodzielnego przygotowania syropów na bazie produktów, które naturalnie wspierają odporność. Które są najskuteczniejsze?
Domowy syrop z pigwy
- 1 szklanka pokrojonych owoców pigwy bez pestek i gniazd nasiennych
- 1 szklanka cukru
Drobno pokrojone owoce pigwy zasyp cukrem. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Odstaw na 2 dni, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie syrop możesz przelać do słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.
Zobacz także: Luźna moda na zimę 2022/2023. Co będzie modne? Postaw na wygodę
Syrop z cytryną i miodem
- 1 ekologiczna cytryna dobrze wyszorowana
- Kilka łyżeczek miodu
- Opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru
Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik i odstaw do lodówki na dwie doby. Syrop możesz podawać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym członkom rodziny. Imbir jednak nie jest zalecany dla najmłodszych, więc jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać je dziecku, skonsultuj się z lekarzem.
Domowy syrop z cebuli
- 1 cebula
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- Opcjonalnie 2-3 cienkie plastry imbiru i wyciśnięty sok z cytryny
Obierz i posiekaj cebulę, zasyp ją cukrem. Na jedną dobę lub dwie zostaw pod przykryciem, aby puściła sok. Dodatki umieść na początku razem z cebulą, przecedź. Powstały rzadki sos przelej do innego naczynia i wstaw do lodówki. Możesz podawać go 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym. Surowa cebula jest ciężkostrawna, więc warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać ją dziecku, lub gdy jesteś na lekkostrawnej diecie.
LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma oferuje zdrowe jedzenie z zaufanego źródła, w cenach zbliżonych do sklepowych. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.
Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru.