para uprawiająca nordic walking

i

Autor: wavebreakmedia/Shutterstock.ocm

Domowe sposoby na poprawienie odporności

2021-09-20 9:28

Nasz układ odpornościowy może wytworzyć ogromną liczbę różnorodnych komórek, chroniących przed każdym wirusem. Większość zakażeń kończy się skuteczną eliminacją zarazków. Dlatego tak ważne jest wzmocnienie odporności przed nadchodzącą jesienią by organizm sam mógł się bronić. Wtedy, nawet jeśli już coś złapiemy, to zwalczymy infekcję szybciej, przejdziemy ją znacznie łagodniej i co ważne - zminimalizujemy ryzyko powikłań.

Obniżona może zaszkodzić

Słaby układ odpornościowy nie potrafi odeprzeć ataku drobnoustrojów. Zarazki osiedlają się w błonie śluzowej nosa, gardła albo wędrują dalej do oskrzeli lub płuc, wywołując stan zapalny. Możemy zachorować na zapalenie rogówki lub opon mózgowo- rdzeniowych, grypę, odrę, szkarlatynę, świnkę, różyczkę, infekcje pneumokokowe czy mononukleozę. Stany obniżonej odporności związane są też z cukrzycą, niewydolnością nerek, anemią czy białaczką.

Objawy braku odporności

* częste przeziębienia i infekcje dróg moczowych,

* nawracające opryszczki i grzybice

* dłuższe gojenie się ran,

* zaburzenia snu,

* zaburzenia cyklu miesiączkowego,

* szorstka i szara skóra, łamliwe paznokcie,

* zaburzenia koncentracji, osłabienie i zmęczenie,

* zmniejszone działanie podawanych antybiotyków i lekarstw.

Jak długo wyrabia się odporność

Odporność buduje się ją latami - przechodząc różne infekcje, przyjmując szczepionki, ale też prowadząc higieniczny tryb życia. O odporność należy dbać regularnie przez cały rok. Mitem jest stwierdzenie, że można ją efektywnie poprawić w kilka tygodni. Dlatego warto rozpocząć działania wzmacniające odporność jak najwcześniej. Wymaga to systematyczności, a często radykalnej zmiany w sposobie życia.

Sposoby na jej zwiększenie

* Zadbaj o sen i wypoczynek

Człowiek potrzebuje ok. 7-8 godzin snu na dobę. Kiedy śpisz wzrasta liczba limfocytów, czyli komórek krwi, które bronią organizm przed zarazkami. Wypoczywaj w ciemności i ciszy, bo wtedy wydziela się melatonina, zapewniająca prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego.

* Zadbaj by mieszkanie nie było siedliskiem zarazków

Codziennie choć przez kilkanaście minut porządnie je wietrz, przykręcić kaloryfery (tak, aby w sypialni było nie więcej niż 19 st. C) i nawilżaj powietrze.

* Unikaj stresu

Stres, zwłaszcza przewlekły, osłabia odporność naszego organizmu, gdyż system obronny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Codziennie poświęć trochę czasu na relaks i wyciszenie się.

* Ogranicz używki

Nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu oraz przyjmowanie narkotyków niszczy witaminy oraz mikroelementy, które wzmacniają siły obronne organizmu.

* Hartuj się

Sprawdza się np. brodzenie w wannie, w zimnej wodzie sięgającej do połowy łydek. Po kilkunastu minutach trzeba stopy dobrze osuszyć i wymasować, można użyć balsamu rozgrzewającego. Zalecanym sposobem jest też naprzemienny natrysk. Najpierw ciało polewasz ciepłą wodą (20-30 sekund), a potem chłodną (2-3 sekundy). Różnice temperatur trzeba zwiększać stopniowo i zawsze kończyć zabieg wodą o temperaturze ciała.

* Zdrowo się odżywiaj

W codziennej diecie powinny się znaleźć warzywa i owoce, które obfitują w tzw. antyoksydanty sprzyjające naszej odporności. Muszą też znaleźć się kiszonki, jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, produkty bogate w kwasy omega, np. ryby.

* Ruszaj się

Na ruch poświęcaj 30 minut co najmniej trzy razy w tygodniu. Wybieraj taki sposób aktywności, np. szybki marsz, nordic walking, bieganie, jazda na rowerze, by tętno osiągało wartość maks. 130 uderzeń na minutę. Warto codziennie energicznie maszerować, np. w drodze do lub z pracy.

[Ramka]

Dr n. med. Leszek Marek Krześniak, internista

Dbanie o odporność w sposób naturalny poprzez modyfikację diety jest bardzo ważne. Trzeba wykorzystać co daje przyroda, czyli kolorowe warzywa i owoce, powinniśmy zjeść 5-7 garstek dziennie. Doskonała na wzmocnienie odporności jest dzika róża i aronia, z której możemy przygotować soki czy nalewki. Dietę warto wzbogacić o rośliny zielone: sałatę, brokuła, brukselkę będące źródłem prowitaminy A, mającej ogromne znaczenie dla ochrony błon śluzowych. Trzeba zadbać o florę jelitową, zrobić samemu kefir czy jogurt (kultury bakterii możemy kupić w internecie), które są naturalnym probiotykiem. Organizmowi trzeba też dostarczyć wit. z grupy B w postaci np. płatków z drożdży. Jako suplementy wzmacniające odporność warto wykorzystać wyciągi z traganka czy grasicy. Nie zapominajmy o ruchu, spacerach, śmiechu i tańcu. Badania potwierdzają, że pobudzają odporność.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki