Refluks żołądka, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku, powoduje dokuczliwe pieczenie popularnie zwane zgagą. Wiele produktów, które są w każdej kuchni, może służyć jako doraźny środek na tę dolegliwość. Prócz tego warto też wiedzieć, jakich produktów unikać by nie prowokować zgagi. Pomóc mogą także sposoby dotyczące codziennego funkcjonowania.
Zgaga: co zażyć, by złagodzić pieczenie w przełyku?
- Sprawdzonym środkiem jest świeży imbir: plasterek imbiru zalej filiżanką wrzątku albo wrzuć do zwykłej herbaty i wypij. Możesz też świeżo utarty korzeń imbiru wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
- Niektórym osobom pomagają herbatki z rumianku lub mięty. Ale uwaga: mięta może także nasilać objawy!
- Podrażnioną śluzówkę przełyku chroni „kisiel” przyrządzany z siemienia lnianego: 1–2 łyżeczki nasion zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij, najlepiej na noc, dodając trochę ciepłego mleka lub wody. Parzone siemię lniane powinno mieć konsystencję gęstego kisielu.
- Doraźnie pomóc może wypicie szklanki świeżego, ciepłego mleka; jeśli nie lubisz mleka, możesz je zastąpić maślanką, naturalnym jogurtem lub kefirem.
- Jeśli poczujesz pieczenie, zjedz garść migdałów (5-6 sztuk). Migdały mają odczyn zasadowy, dzięki czemu zobojętniają kwas solny w żołądku.
- Pij świeżo wyciskane soki o odczynie zasadowym, np. sok z marchwi, ogórków, buraków.
- Podobnie działa szklanka wody z łyżką miodu i octu jabłkowego.
- Kwaśny odczyn soków żołądkowych neutralizuje także soda oczyszczona: łyżeczkę sody rozpuść w szklance wody i wypij otrzymany roztwór.
Zgaga: jakich produktów unikać?
Niektóre produkty i potrawy nasilają zgagę. Jeśli chcesz zapobiec jej atakom, unikaj potraw tłustych i smażonych, soków z kartonów, słodyczy (szczególnie czekolady), fast-foodów, potraw z dodatkiem glutaminianu sodu (zupy i sosy w proszku, konserwy rybne i mięsne). Ogranicz picie soków z owoców cytrusowych i pomidorów – mają silnie kwaśny odczyn, który podrażnia śluzówkę i nasila zgagę. Mocno ogranicz napoje zawierające kofeinę (kawa, czarna herbata, cola) – nie tylko podrażniają śluzówkę, lecz także rozluźniają jego zwieracz przełyku. Unikaj napojów gazowanych, gdyż dwutlenek węgla nadmiernie podraźnia śluzówkę.
Co pomoże uniknąć zgagi?
Możesz zapobiec zgadze, stosując kilka prostych patentów: :
- Zamiast trzech obfitych posiłków głównych, w ciągu dnia zjadaj 5-6 niewielkich. W ten sposób zapobiegniesz przepełnieniu żołądka, które sprzyja wypychaniu jego treści z powrotem do przełyku. Bardzo ważne jest również, by jeść powoli, dokładnie przeżuwając kęs po kęsie.
- Nie objadaj się przed snem. Kolację jedz trzy godziny przed położeniem się do łóżka.
- Po posiłku nie schylaj się i unikaj leżenia – przez minimum dwie godziny pozostań w pozycji pionowej (np. siedzącej), by pokarm mógł się łatwiej przesuwać we właściwym kierunku.
- Staraj się spać z głową uniesioną o ok. 15 cm. Zapobiegnie to cofaniu się przetrawionego pokarmu do przełyku.
- Nie uciskaj brzucha obcisłym ubraniem czy paskiem – nacisk w okolicy żołądka może spowodować zgagę po zjedzeniu posiłku.
- Rzuć palenie – dowiedziono, że zwieracz przełyku palacza jest znacznie słabszy niż osoby niepalącej.
- Unikaj stresu – może on nasilać odczuwanie zgagi.