Dlaczego warto stosować opryski?
Oprysk z drożdży i mleka albo drożdży i wody jest jedną z najpopularniejszych metod ochrony ogórków i pomidorów przed zarazą ziemniaczaną oraz mszycami. Naturalna mikstura ma doskonałe działanie, a skuteczność przeciwgrzybicznych właściwości drożdży potwierdzają także naukowcy. Warto wiedzieć, jak przygotować mieszankę, kiedy i jak często stosować oprysk z drożdży.
Oprysk z drożdży i mleka. Jak przygotować naturalny nawóz do ogórków i pomidorów
Drożdże piekarskie znakomicie sprawdzą się także w ogrodzie. To dziwi jednokomórkowym grzybom, które nie są groźne dla roślin, ale rozprowadzone na liściach utrudniają rozwój grzybom chorobotwórczym. Drożdże zmieszane z mlekiem będą miał także działanie odżywcze dla rośliny. Do przygotowania oprysku potrzebujemy 100 g drożdży piekarskich, na pół litra tłustego mleka. Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie rozcieńczamy z dziesięcioma litrami wody. Gotowy oprysk można stosować przeciwko zarazie ziemniaczanej na ogórkach i pomidorach.
Jak zrobić oprysk na ogórki z drożdży? Można dodać jedynie wodę
Inną formą, ale równie skuteczną w przypadku zwalczania zarazy ziemniaczanej na ogórkach i pomidorach jest oprysk z drożdży i wody. Wielu hodowców warzyw nie dodaje mleka do mieszanki, a ochrona przed chorobami jest równie skuteczna. Proporcje są identyczne tyle, że pomijamy mleko w składzie. Czyli 100 g drożdży piekarskich rozpuszczamy w 10 litrach wody. Następnie przelewamy miksturę do spryskiwacza i gotowe.
Kiedy pryskać ogórki drożdżami? Sprawdź, ile razy stosować oprysk
Oprysk z drożdży na ogórki i pomidory najlepiej stosować raz w tygodniu wieczorem. Ważne jest, by zacząć jak najwcześniej. Jeśli zaraza się rozwinie, rośliny zaczną usychać, to nawet chemiczne preparaty nie zatrzymają zarazy. Dlatego warto robić opryski zapobiegawcze.