PRZEPISY NA WIELKANOC 2013, ZUPY: Domowy żurek z żytniej mąki

2013-03-28 12:54

Żurek i biały barszcz od wieków goszczą na wielkanocnych stołach Polaków. Warto wiedzieć, jak je przygotować, by podbić serca i podniebienia domowników. Tajemnica obu zup tkwi w rodzaju zakwasu, na którym są przygotowane. Poza tym zgodnie z tradycją żurek uchodzi za danie wegetariańskie, a do barszczu białego dodawana jest często aromatyczna swojska kiełbasa.  

Składniki:

pęczek włoszczyzny

5 suszonych grzybów

1 ząbek czosnku

natka pietruszki l sól

Na zakwas:

10 dag mąki żytniej

skórka razowego chleba

1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

2-3 dni przed gotowaniem zupy mąkę zalać 0,5 l wody, dodać czosnek i skórkę chleba, odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Grzyby zalać wywarem, dodać zakwas, zagotować, przyprawić czosnkiem.

Rada:

Wielkanocny żurek można zagęścić nie tylko mąką, ale także rozkruszonym chlebem żytnim lub razowym.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki