Biegunka, wymioty i gorączka... Takie objawy mogą popsuć nawet najwspanialszy urlop. A właśnie latem najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych. W dodatku ich przebieg bywa o wiele groźniejszy niż wówczas, gdy do zatrucia dochodzi w innym okresie. To dlatego, że podczas upałów większość chorobotwórczych zarazków błyskawicznie się namnaża.
- Najczęściej mamy do czynienia z zatruciem salmonellą, gronkowcem, bakterią E. coli. Rzadziej zdarzają się zakażenia czerwonką czy jadem kiełbasianym. Natomiast w krajach egzotycznych, do których coraz częściej wyjeżdżamy, występuje dużo więcej zagrożeń. Oczywiście nie na wszystko mamy wpływ, ale przestrzeganie kilku podstawowych zasad higieny jest tu istotne - mówi dr Leszek Marek Krześniak.
Jak się nie dać zarazkom
- Unikaj fast foodów, serwowanych na ulicach i z niepewnych źródeł.
- Myj owoce i warzywa przed spożyciem, nawet jeśli są przeznaczone do obróbki cieplnej.
- Dosmażaj, dogotowuj mięsa, gdyż większość zarazków ginie w temp. 60-100 st. C.
- Myj ręce po każdym wyjściu z toalety, przed jedzeniem i po przyrządzeniu potraw.
- Pij wyłącznie wodę butelkowaną lub przegotowaną (chyba że i tu są przeciwwskazania).
- Nie jedz ze wzdętych puszek.
- Nie przechowuj jedzenia poza lodówką i nie dojadaj resztek.
- Mięsa i jaja przechowuj w lodówce z dala od innych produktów.
Kiedy do lekarza
Z zatruciem pokarmowym powinieneś udać się do lekarza, gdy:
- Objawy zatrucia utrzymują się dłużej niż 2 dni i nie przechodzą, mimo stosowania doraźnych środków.
- Pojawia się biegunka czy wymioty z domieszką krwi.
- Narastają bóle brzucha.
- Rośnie gorączka.
- Pojawiają się inne, mniej charakterystyczne objawy, np. bóle głowy, zaburzenia widzenia, suchość w ustach, zaburzenia oddychania, zatrzymanie moczu.
Czy wiesz, że...
- Czas, jaki upływa od chwili spożycia zatrutego pokarmu do wystąpienia objawów, najczęściej wynosi od 6 do 36 godzin.
- Zabójcze są już miliardowe części grama toksyny jadu kiełbasianego, tzw. nanogramy. Śmiertelna dawka może wynosić nawet 0,000001g. Jest to jedno z nielicznych tak groźnych zatruć, gdyż toksyny te są odporne na ogrzewanie. Jad kiełbasiany może się pojawić w źle wysterylizowanych konserwach mięsnych i warzywnych, niedopieczonych mięsach i rybach, w wędzonych wędlinach, pozostawionych przez dłuższy czas w temperaturze otoczenia.