Dżem ze słodkich pomarańczy - przepis tradycyjny

2011-08-10 8:05

Przedstawiamy przepis na dżem ze słodkich pomarańczy. Jest on prosty w przygotowaniu i zachwyci kubki smakowe nie jednego miłośnika tych owocowych przetworów.

Dżem ze słodkich pomarańczy - koszt ok. 9 zł

Składniki:
- 1 kg słodkich pomarańczy
- 1 kg cukru
- kieliszek likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:
Pomarańcze moczyć w zimnej wodzie przez 24 godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Następnie gotować je aż zupełnie zmiękną. Owoce zahartować przez chwilę w lodówce. Obrać ze skórek. Skórkę oczyścić z białego miąższu pokroić w cieniutkie paseczki. Pomarańcze posiekać. Ugotować syrop z wody i cukru, gotować w nich skórkę, dodać miąższ z pomarańczy, wymieszać. Smażyć dżem aż zgęstnieje. Doprawić likierem. Pasteryzować w słoikach 10 min.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki