Surowcem zielarskim wiązówki są kwiaty, które po wysuszeniu mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, napotne, moczopędne i przeciwgorączkowe. Z ususzonych kwiatów wiązówki przygotowuje się wyciągi, wywary i herbatki ziołowe, które zawierają związki salicylowe – podobnie jak aspiryna i garbniki. Te składniki działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie i skutecznie obniżają gorączkę. Usuwają również z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, działają żółciopędnie i moczopędnie, można je stosować przy biegunkach i obrzękach. Warto stosować wiązówkę przy zaburzeniach pracy nerek a także w leczeniu leczeniu przewlekłego postępującego reumatoidalnego zapalenia stawów - głównie u osób w podeszłym wieku, a także bólach stawowo-mięśniowych.
* Przepis na napój przeciwgorączkowy
Łyżeczkę wiązówki błotnej lub kory wierzby zalej filiżanką wrzątku. Parz pod przykryciem 5-10 minut, przecedź. Pij po 1/3 szklanki trzy razy dziennie.
Czytaj też: Zaszczep się przeciw grypie. Bo jesień może być niebezpieczna!