Glifosat znajduje się w środkach do higieny intymnej dla kobiet takich jak podpaski, tampony, waciki do demakijażu. Jednak nie tylko. Badacze wzięli pod lupę również produkty spożywcze i niestety w wielu z nich także wykryto obecność tego toksycznej dla organizmu substancji. Ich zdaniem glifosatem może być zanieczyszczona żywność mające w składzie pszenicę, owies, soję lub kukurydzę, czyli uwielbiane przez najmłodszych płatki śniadaniowe, bułki, chleb, czy powszechnie uznane za zdrowe batoniki zbożowe. Naukowcy ostrzegają przed rakotwórczym działaniem glifostatu. W 2015 roku Stany Zjednoczone uznały go za substancję rakotwórczą, a International Agency for Research on Cancer apeluje, aby ograniczyć spożycie produktów, które go zawierają. Dlaczego? Przede wszystkim jest on szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci i kobiet w ciąży. Może powodować alergie, celiakie, a nawet nowotwory. Ma negatywny wpływ na rozwój płodu, który jest szczególnie wrażliwy na substancje toksyczne.
Dzieci jedzą go na potęgę, a może powodować raka! Naukowcy biją na alarm
2022-06-13
15:32
Naukowcy ostrzegają rodziców przed trującym składnikiem, który może znajdować się w kosmetykach, a nawet w produktach zbożowych. Badacze ostrzegają rodziców i kobiety w ciąży, ponieważ zbyt duże stężenie glifosatu w organizmie jest szkodliwe dla małych dzieci i negatywnie wpływa na rozwój płodu. Ich zdaniem środek ten może mieć nawet działanie rakotwórcze.
Czy żywność bio i eko jest najlepsza dla niemowląt?