Bułka, parówka, posypka z prażonej cebulki, ogórek i sosy: musztarda, ketchup albo majonez- czyli prostota i niepowtarzalny smak w jednym. Większość twierdzi, że twórcami tego jakże cieszącego kubki smakowe wynalazku są Amerykanie. Nic bardziej mylnego. Hot Dog powstał w oparciu o dokładność i precyzję rodem z Niemiec! Hot Dog to w rzeczywistości nic innego jak lokalna wersja niemieckiej frankfurterki, która na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej pojawiła wraz z imigrantami.
Bułka, parówka, posypka z prażonej cebulki, ogórek i sosy: musztarda, ketchup albo majonez- czyli prostota i niepowtarzalny smak w jednym. Większość twierdzi, że twórcami tego jakże cieszącego kubki smakowe wynalazku są Amerykanie. Nic bardziej mylnego. Hot Dog powstał w oparciu o dokładność i precyzję rodem z Niemiec! Hot Dog to w rzeczywistości nic innego jak lokalna wersja niemieckiej frankfurterki, która na wschodnim wybrzeżu Ameryki Północnej pojawiła wraz z imigrantami.
Zobacz też: Najlepszy przepis na CHŁODNIK. Jak zrobić pyszny chłodnik z botwinki
Frankfurterka jak podpowiada sama nazwa początek swojej historii ma we Franfurcie nad Menem. To właśnie tam w XV wieku miały powstać pierwsze parówki. Na trop niemieckiej przeszłości hot dogów wskazuje również potoczne tłumaczenie. Przepyszne paróweczki z Niemczech nazywane były „dahshundami" czyli- jamnikami. Gorąca paróweczka przypominająca jamnika- innymi słowy „Hot Dog".
Przepis na domowego Hot Doga
1 bułka HOT DOG
2 frankfurterki
sałatka staropolska 30 gr
prażona cebulka
garstka startego żółtego sera
ketchup,musztarda,majonez
Czytaj również: Przepis na ciasto ze śliwkami
Frankfurterki należy ugotować, podgrzewając w tym czasie piekarnik do ok. 150 st. C. Gdy parówki będą ugotowane należy wsunąć je w bułkę, posypać serem i włożyć na 5- 10 minut do piekarnika. Gdy bułka się zarumieni a ser stopi, wyjmujemy przysmak z piekarnika i dodajemy resztę dodatków. Wskazane jest wcześniejsze uprażenie cebuli pokrojonej w drobne kawałki, lecz kupiona- gotowa cebulka również się sprawdzi! Na koniec polewamy parówę ulubionym sosem. Dla ostrych graczy dobrą opcją będzie dodanie papryczki chilli.
Smacznego!
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail