Czy fleksitarianie to liczna grupa wśród konsumentów? Ten kierunek żywienia staje się coraz bardziej popularny. Stanowi elastyczny wegetarianizm, polegający na diecie opartej na warzywach i owocach, jednak nie wykluczającej mięsa. Odpowiadając na te potrzeby, sieć Lidl Polska wprowadza do swojej oferty produkty od polskiego producenta „Łukosz”, które stanowią połączenie mięsa z indyka – niskokalorycznego, o wysokiej zwartość białka i niskiej zawartość tłuszczu oraz warzyw.
W ofercie są dostępne trzy produkty, w tym burger z indyka z soczewicą (4,99 zł/ 200 g/ 1 opak.). Czerwona soczewica stanowi bogate źródło błonnika i białka roślinnego. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K. Posiada niski indeks glikemiczny. Kolejna propozycja to pasztet z indyka z soczewicą (6,99 zł/ 200 g/ 1 opak.) oraz parówki z indyka z ciecierzycą (5,99 zł/ 200 g/ 1 opak.). Ciecierzyca to także bogate źródło błonnika i białka roślinnego. Zawiera witaminy z grupy B i A. Jest źródłem minerałów, w tym: wapnia, żelaza, magnezu oraz potasu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Produkty fleksitariańskie są wytworzone bez wzmacniaczy smaków, bez barwników, bez konserwantów oraz bez fosforanów. Mięso z indyka to z kolei produkt lekkostrawny i źródło łatwo przyswajalnego białka. Jest bogate w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk.