W Polsce nie odnotowano jeszcze zakażenia bakterią E. coli. Jednak Główny Inspektorat Sanitarny zaczął kontrolować bazarki, targowiska i sklepy z warzywami. Pobierane są próbki do badań. Nie powinniśmy się więc obawiać, że zjemy skażone warzywa. Jednak dla własnego bezpieczeństwa możemy przestrzegać zasad, które mogą uchronić nas przed zakażeniem.
>>> Wymiotowałam cała noc - czy to bakteria Coli. FORUM SE.pl
Jak informuje GIS, pałeczka E. coli jest powszechnie wystepującą w naszym środowisku bakterią. Występuje też w naszych jelitach, pomaga rozkładać pokarm. Niebezpieczny szczep pałeczki Escherichia coli wytwarza werotoksynę i jest powodem gwałtownego wzrostu występowania zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) w Niemczech. Zarażonych jest już ponad 1200 osób.
Wszystko na temat EPIDEMII zatruć bakterią E. COLI>>>
Jak nie zarazić się bakterią E. coli
- zachowuj podstawowe zasady higieny - często myj ręce
- wielokrotnie myj warzywa i owoce pod bieżącą wodą, można je sparzyć wrzątkiem
- obieraj warzywa ze skórki
- po obraniu ponownie umyj warzywa pod bieżącą wodą
Istotne jest również zachowanie zasad higieny osobistej, ponieważ bakteria przenosi się na linii człowiek-człowiek, jeśli mamy bliski kontakt z drugą osobą.
GIS radzi osobom wybierającym się do Niemiec o powstrzymanie się od spożywania surowych warzyw i owoców.
Patrz też: Bakteria E. coli - jakie są OBJAWY ZATRUCIA, czym grozi zakażenie Pałeczką okrężnicy