DLACZEGO WARTO jeść fasolkę?
Fasolka szparagowa, na którą sezon już się rozpoczął, zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo i mangan. Ma właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi. Fasolka ma tylko 32 kcal i dużo błonnika, a więc możemy ją śmiało jeść przy okazji stosowania różnych diet. Warzywa te dobroczynnie wpływają również na nerki i pęcherz.
Ważne: najwięcej wartościowych substancji zawiera młoda fasolka.
KTO POWINIEN jeść fasolkę?
- kobiety w ciąży oraz planujące dziecko
- osoby z nadwyżką cukru we krwi
- osoby z niedoborem żelaza
- osoby odchudzające się i te z nadwagą
- osoby, które mają słabsze kości (fasolka zawiera wapń i fosfor)
- osoby z wysokim ciśnieniem
- osoby cierpiące na astmę
- osoby starsze (cierpiące na reumatyzm i zapalenia stawów)
Patrz też: Jagody - zwalczają bakterie, cholesterol, a nawet nowotwory
Osobom z cukrzycą oraz z przewlekłymi chorobami pęcherza zaleca się picie wywaru z ugotowanej suszonej fasolki.