Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1 torebka ryżu
- 40 dag mielonego mięsa
- mała cebula
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotować ryż według przepisu, ale skrócić czas gotowania o 5 minut. Papryki umyć, poodcinać czapeczki z szypułką i wyjąć gniazda nasienne - czapeczki zachować, do przykrycia faszerowanych papryk. Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkiem oraz ryżem. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i zioła.
Papryki napełnić farszem, przykryć czapkami, posmarować oliwą, żeby ładniej się piekły. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piec ok. 40 minut.
Na talerzach położyć miks sałat, na nich pokrojoną w krążki czerwoną cebulę, obok położyć faszerowaną paprykę.
Sekret dobrego farszu:
Mielone mięso powinno być świeże, najlepiej zemleć je samemu w domu, np. pierś indyka, chudą łopatkę albo szynkę wieprzową.