Bakłażan jest niskokaloryczny, zawiera dużo potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. Bakłażan ma działanie prozdrowotne - usuwa toksyny z organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu. Ma też wadę - jest ciężkostrawny.
Omdlały imam
Składniki:
- 4 bakłażany
- 4 duże cebule
- 300 g pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na połowie oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Nieobrane ze skóry bakłażany włożyć do gorącej wody i, nie dopuszczając do wrzenia, parzyć je przez 8 minut. Bakłażany odcedzić, ostudzić, naciąć wzdłuż (ale nie do końca). Do wnętrza włożyć 1/3 farszu. Ułożyć bakłażany w żaroodpornym naczyniu, zalać resztą farszu i polać pozostałą oliwą. Zapiekać przez półtorej godziny w temperaturze 160°C.
Ratatuja
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- puszka pomidorów bez skórki
- 2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- 2 cebule
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić - cebulę w piórka, cukinię, bakłażana i paprykę - w kawałki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać, wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć chwilę, a gdy będą szkliste, dodać bakłażana. Smażyć, mieszając zawartość przez kilka minut. Dodać cukinię i znów smażyć. Dodać pomidory, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawić. Podawać z ryżem, makaronem lub mięsem.