Genialny sposób na królową nowalijek! Zrób tak rzodkiewkę, a zachwytom gości nie będzie końca

i

Autor: Pixabay Genialny sposób na królową nowalijek! Zrób tak rzodkiewkę, a zachwytom gości nie będzie końca

Genialny sposób na królową nowalijek! Zrób tak rzodkiewkę, a zachwytom gości nie będzie końca

2022-03-17 6:04

Rzodkiewka - królowa nowalijek. Pierwszy kulinarny zwiastun wiosny, bo chociaż w dzisiejszych czasach mamy do niej dostęp przez cały rok, to właśnie wiosną rzodkiewka smakuje najlepiej. Chrupiąca, słodkawa ale także ostra. Z dumą prezentuje się na szczycie wiosennej kanapki, na tle zielnej sałaty i ugotowanego żółtka. Jej białe wnętrze muśnięte jedynie czerwoną skórką czeka już tylko na dopełnienie czyli szczypiorek. Ale przepisów na wykorzystanie rzodkiewki jest znacznie więcej. Poznaj nasz genialny sposób na rzodkiewkę, która zachwyci domowników i gości.

Rzodkiewka i jej wspaniałe właściwości były znane już starożytnym cywilizacjom. Zachwycali się nią np. Chińczycy, którzy do dziś uważają, że oprócz kapusty i tofu, rzodkiewka jest najzdrowszym i najbardziej wartościowym pożywieniem. Jednak Chińczycy zajadają się jej starszą siostrą czyli rzodkwią. Rzodkiewka, uważana za jej karłowatą odmianę, to dzieło Egipcjan. Uprawiali ją już w pierwszych wiekach naszej ery. Do Europy dotarła w XIII wieku za sprawą Rzymian, którzy podawali ją z miodem i octem.

ZOBACZ TEŻ: Ależ ona jest wspaniała! Rzeżucha zrobi z Ciebie mistrza. Sprawdź, jak i biegnij po nasiona

Rzodkiewka wyhodowana we własnym ogródku lub kupiona z ekologicznej uprawy, to prawdziwa bomba witaminowa. Powinniśmy po nią sięgać właśnie wczesną wiosną, bo skutecznie przeciwdziała zdrowotnym skutkom przesilenia - niweluje zmęczenie, wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację. Na rynku jest dostępnych wiele odmian: różowa, czarna, biała, zielona czy żółta. Możemy także kupić rzodkiewki o różnym kształcie, smaku i wielkości. Chociaż najpopularniejsza jest czerwona i okrągła. Najczęściej rzodkiewkę zjadamy na surowo, w połączeniu ze szczypiorkiem i twarożkiem lub w wiosennej sałatce. Ale jest jeszcze jeden sposób przygotowywania rzodkiewki.

Genialny sposób na królową nowalijek! Zrób tak rzodkiewkę a zachwytom gości nie będzie końca

Rzodkiewka znakomicie smakuje także na ciepło. Można ją dusić i zapiekać. Świetna jest gotowana, polana masłem i posypana bułka tartą, lub zielonym koperkiem. Można przygotować także rzodkiewkowe curry z mleczkiem kokosowym. Żeby nic się nie zmarnowało, możemy wykorzystać także liście. Najmniejsze, najmłodsze sprawdzą się w sałatce. Pozostałe możemy zmiksować z pietruszką oraz czosnkiem i oliwą. Takie pesto będzie smakowało z makaronem, ryżem lub jako pasta na kanapki.

 NIE PRZEGAP: 3 sposoby na kapustę. Poznasz i migiem pobiegniesz do warzywniaka

Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?

QUIZ na rasowego mieszczucha! Jesteś z miasta? Powinieneś zaorać ten test

Pytanie 1 z 9
Jak wygląda Twój powrót do domu z pracy?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają