Prosty sposób na świeże pieczywo. Wystarczy, że dodasz jedną rzecz
Świeży chleb lub bułki to dla wielu osób idealne śniadanie i doskonały posiłek na początek dnia. Pieczywo ma jednak to do siebie, że dosyć szybko traci świeżość, czerstwieje, a w wilgotnych warunkach pleśnieje. Da się jednak tego uniknąć i wydłużyć czas świeżości chleba i bułek. Tiktokerka Katya Meckle w swoim filmiku zdradziła kilka patentów na to, by pieczywo pozostało świeże przez wiele tygodniu. Wystarczy do torebki, w której przechowujemy chleb włożyć banany, jagody lub liście sałaty. Produkty te posiadają właściwości, które sprawiają, że pieczywo pozostaje świeże. Kobieta zdradził także, że ona sama do pieczywa wkłada gałązkę selera naciowego, dzięki czemu chleb nie wysycha i nie pleśnieje nawet przez 3 tygodnie.
Innym genialnym rozwiązaniem jest przechowywanie pieczywa wraz z surowym, obranym ziemniakiem lub jabłkiem. Doskonale wchłaniają one wilgoć, zapobiegają powstawaniu pleśni oraz sprawiają, że chleb u bułki pozostają chrupkie przez dłuższy czas.