Od kilku ostatnich lat gluten stał się największym złem diety, powodującym otyłość, senność, problemy żołądkowe i jelitowe. Ludzi masowo zaczęli zmieniać dietę i rezygnować z produktów, które zawierają gluten, chwaląc się potem cudownymi efektami. Do tej pory jednak nie wiadomo, czy gluten faktycznie szkodzi wszystkim, czy tylko tym, którzy mają celiakię. Stosowanie diety bogatej w produkty z glutenem jest kontrowersyjne nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci. A właściwie u nich przede wszystkim. Bo czy produkty z glutenem spożywane przez dzieci nie przyczynią się do późniejszej alergii na gluten lub celiakii? Okazuje sie, że nie. Najlepiej jak najwcześniej wprowadzić do diety dziecka produkty z zawartością glutenu! - Wczesna ekspozycja na gluten pod osłoną mleka matki zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych i prawdopodobieństwa wtórnego rozwoju celiakii, cukrzycy typu I i reakcji alergicznych na białka pszenicy – powiedziała Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dlatego termin wprowadzenia glutenu do diety ustalono na nie wcześniej niż w 5. i nie później niż w 7. miesiącu życia. Dla dzieci żywionych mlekiem modyfikowanym, z uwagi na brak ochronnego działania pokarmu, termin ten został przesunięty o jeden miesiąc, a więc gluten wprowadzamy nie wcześniej niż w 6. miesiącu – dodała Aneta Strelau.
Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?
Gluten najlepiej wprowadzić do diety dziecka w postaci przecierów owocowych i warzywnych w ilości 100 ml dziennie, do których dodaj się 2-3 g produkty glutenowego. Potem należy stopniowo zwiększać dawki jedzenia z glutenem.
Zobacz: Planujesz ciążę? Jedz brokuły!
Przeczytaj też: Jak szybko schudnąć na wiosnę? Oto proste rozwiązania!