W cukrzycy typu II trzustka co prawda wytwarza insulinę (hormon sterujący poziomem cukru w organizmie), ale w sposób nieprawidłowy - albo w niewystarczającej ilości, albo zbyt późno w stosunku do spożytego posiłku. Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II rośnie wraz z wiekiem. Chorobie sprzyja otyłość, dieta z dużą ilością tłuszczu i słodyczy, mała aktywność fizyczna.
Zmiana stylu życia konieczna
Kluczem do opanowania choroby są dieta i zmiana stylu życia. Zwłaszcza odpowiednio rozplanowana dieta ułatwia utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi i gwarantuje dostarczenie organizmowi niezbędnej energii. U chorych na cukrzycę typu II, którzy konsekwentnie stosują się do zaleceń lekarza, regulacja poziomu cukru we krwi znacznie się poprawia. Cukrzycy typu I (w przypadku tej choroby komórki wytwarzające insulinę zostają zniszczone) nie sposób utrzymać w ryzach wyłącznie sposobem odżywiania, ale i tu przestrzeganie wskazań dietetycznych sprawia, że regulacja poziomu cukru przebiega sprawniej.