- To niezwykłe, o ile chętniej dzieci jedzą potrawy, które pomagały przygotowywać. Przyglądanie się radosnemu wyrazowi ich twarzy, gdy zjadają przyrządzane własnoręcznie pizze lub hamburgery, jest bardzo satysfakcjonujące - mówi słynny Brytyjczyk. Oto jego propozycje dla maluchów.
Lody jogurtowo- -owocowe
Składniki:
* 1 duże mango;
* 6 moreli lub 3 brzoskwinie;
* obrane, bez pestek;
* przekrojone na pół;
* 65 g cukru pudru;
* 500 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksuj owoce z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Przeciśnij ją przez sitko do miski, przykryj i włóż do lodówki. Wlej do miski jogurt, dodaj resztę cukru i mieszaj, aby się rozpuścił. Podziel na 4 porcje (np. napełniając 4 foremki do lodów lub plastikowe kubeczki) i włóż do zamrażalnika na godzinę. Wymieszaj (niezbyt intensywnie) zmiksowane owoce z lekko zmrożonym jogurtem. Włóż patyczki do lodów lub plastikowe łyżeczki do każdego loda i wstaw z powrotem do zamrażalnika, aby całkowicie zamarzły. Przechowuj lody w zamrażalniku w torbie termoizolacyjnej (do dnia spożycia), lecz nie dłużej niż 2 miesiące. Zanim je podasz, powinny odstać 5 minut w temperaturze pokojowej, aby trochę odtajały. Obserwowanie, jak dzieci je wcinają, sprawia mi wiele radości!
Szaszłyki owocowe z dipem czekoladowym
Składniki:
* pół ananasa, obranego, przepołowionego i pozbawionego twardego środka;
* 2-3 obrane banany;
* 3 obrane kiwi;
* 12-16 truskawek;
* 12-16 malin, 12-16 jeżyn;
* 200 g dobrej jakości ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
Pokrój ananas, banany oraz kiwi w kostkę i ułóż na dużym półmisku wraz z truskawkami, malinami i jeżynami. Zachęć dzieci, by nadziewały na krótkie drewniane patyczki swoje ulubione owoce.
Rozpuść czekoladę w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Mieszaj, aż masa stanie się puszysta, wtedy przelej ją do kilku małych miseczek.
Szaszłyki owocowe podawaj z rozpuszczoną ciepłą czekoladą jako dipem.
Pizza z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
Ciasto:
* 2 łyżeczki drożdży;
* 250 ml letniej wody;
* 600 g mąki;
* 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
* 560 g pasty pomidorowej;
* 1 łyżka masła;
* 1 rozgnieciony ząbek czosnku;
* sól morska;
* pieprz
Obłożenie:
* 100 g przepołowionych kulek mozzarelli;
* 300 g przepołowionych pomidorów koktajlowych;
* mała garść porozrywanych liści bazylii;
* 100 g kiełbasy pepperoni (dowolnie);
* mały słoik oliwek (dowolnie);
* sól morska;
* pieprz;
* świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto, dodaj do letniej wody drożdże, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Wsyp do pojemnika mąkę, wlej oliwę i zamieszaj. Dodaj mąkę do wody z drożdżami. Miksuj do momentu, gdy uzyskasz jednolitą masę i ciasto nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce, aby urosło.
Do małego rondla włóż pastę pomidorową, masło i czosnek i gotuj na średnim ogniu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj składniki farszu. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Przekrój ciasto na pół.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj obie połowy ciasta tak cienko, jak będziesz potrafić. Rozłóż każdą na blasze do pieczenia lub dużej patelni, którą można włożyć do piekarnika, i posmaruj sosem pomidorowym.
Rozłóż na cieście mozzarellę i pomidory, dodaj inne składniki według uznania, dopraw solą oraz pieprzem, posyp bazylią oraz parmezanem. Dobrym pomysłem jest pozwolić dzieciom wybrać takie składniki do pizzy, które lubią najbardziej.
Piecz pizzę przez 8-10 min do zrumienienia, pokrój na kawałki i podawaj.
Frytki z piekarnika
Składniki:
* 2 duże ziemniaki;
* 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Aby samemu zrobić frytki, pokrój dwa duże ziemniaki w prostopadłościany grubości ok. 2 cm. Wrzuć je do wrzącej wody i blanszuj przez 4 minuty, następnie dobrze odcedź. Przełóż z powrotem do suchego garnka. Wlej 2 łyżki oliwy i potrząśnij garnkiem, aby frytki pokryły się oliwą. Rozłóż je na blasze do pieczenia, włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C i piecz przez 10 minut. Potrząśnij blachą, aby przerzucić frytki na inną stronę i piecz przez następne 10-15 min lub do momentu, aż frytki się zrumienią i będą chrupiące. Osącz tłuszcz na papierowym ręczniku, posól i podawaj.
Hamburgery małej Meg
Składniki:
* 300 g chudej mielonej wołowiny;
* 1 drobno posiekana cebula;
* 2 łyżki oliwy z oliwek;
* 6 małych przekrojonych na pół bułek;
* 1 łyżka majonezu;
* 1 łyżka ketchupu;
* 4 podarte liście sałaty;
* 10 pokrojonych w plastry pomidorów koktajlowych
Sposób przygotowania:
Włóż do miski mieloną wołowinę i cebulę, a następnie wymieszaj, doprawiając pieprzem. Uformuj 6 kulek, lekko przygnieć i zawiń w folię spożywczą. Włóż je do lodówki na 30 min (tę czynność możesz wykonać dzień wcześniej).
Na 2-3 minuty umieść na dużym ogniu patelnię o grubym dnie (najlepiej żeliwną) i wlej na nią oliwę z oliwek. Rozwiń mięso z folii, włóż na patelnię i lekko przygnieć. Smaż przez 3 minuty z każdej strony, następnie zmniejsz ogień i ogrzewaj przez następne 5 minut. Wyłącz ogień i na kilka minut pozostaw mięso na patelni. Rozgrzej grill i lekko przypiecz na nim bułki z każdej strony. Wymieszaj w małej misce majonez i ketchup.
Ułóż na bułkach sałatę, mięso oraz plastry pomidorów. Posmaruj sosem z majonezu i ketchupu, złóż i lekko ściśnij ze sobą połówki bułek. Podawaj z własnoręcznie upieczonymi frytkami.
Przepisy pochodzą z książki Gordona Ramsaya "Łatwe gotowanie" wydanej przez MUZA SA