"Aromatyczny" napar, który zwalcza mszyce. Spryskaj nim rośliny, a mszyce uciekną w popłochu
Mszyce to utrapienie każdego miłośnika roślin. Pojawiają się wczesną wiosną i ciężko jest się ich pozbyć. Mszyce żerują zarówno na sadzonkach pomidorów, ogórków i truskawek, jak i na kwiatach. Często pojawią się na różach. Mszyce nie zawsze traktowane są jako szkodniki i stanowią pożywienie dla innych gatunków, jednak w ogrodzie mogą wyrządzić niemałe straty. Mszyce żerują grupami i składają jaja na łodygach roślin. Żywią się sokami i mogą w szybkim tempie doprowadzić do obumarcia rośliny. Walka z mszycami nie jest łatwa dlatego też trzeba działać od razy, gdy zauważysz pierwsze osobniki na swoich roślinach. Chcąc pozbyć się mszyc sprawdzą sią domowe sposoby.
Jednym z najskuteczniejszych patentów na mszyce jest aromatyczna zupa z cebuli. Wywar z cebuli przepędza mszyce i ratuje rośliny. Dużą cebulę pokrój w kostkę i włóż do garnka. Zalej 1 litem wody i gotuj przez około 30 minut. Ostudzony wywar przelej do butelki ze spryskiwaczem i obficie spryskaj roślinę. W przypadku dużych zbiorowisk mszyc jeden oprysk będzie niewystarczający. Zabieg powtórz kilkukrotnie w odstępstwie kilku dni. Zapach cebuli odstrasza mszyce, a wywar pozytywnie wpływa na rozwój roślin. Cebula posiada właściwości, które chronią przed wieloma chorobami.
Te zioła przyniosą Ci szczęście.