Goździki to aromatyczna przyprawa,powstaje ona poprzez ususzenie pąków goździkowca korzennego. Drzewo to rośnie głównie w Azji. Na co pomogą goździki? Regularne ich spożywanie wspomaga produkcję insuliny, a przy tym obniża poziom cholesterolu.Dzięki zawartości eugenolu, regularne spożywanie goździków działa przeciwzapalnie. Napar z tej aromatycznej przyprawy może przynieść ulgę w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Dodatkowo goździki zawierają antyoksydanty, takie jak polifenole, flawonoidy oraz mangan, które pomagają zwalczać stany zapalne w naszym organizmie. Również tak wysoka zawartość przeciwutleniaczy wpływa pozytywnie na nasz wygląd, opóźniając proces starzenia skóry, a dodatek oleju goździkowego do codziennej pielęgnacji skóry pomoże zminimalizować zmiany trądzikowe. W sezonie jesienno -zimowym warto też dodać kilka goździków do herbaty. Taki napar uśmierzy ból gardła i wspomoże układ odpornościowy dzięki działaniu przeciwzapalnemu. Dodatkowo inhalacje z olejku goździkowego udrażniają nos, pomagając wydalić zalegające wydzieliny i redukują kaszel. Regularne stosowanie goździków działa przeciwwymiotne i przeciwzaparciowo. Goździki dodane do dań pobudzają wydzielanie żółci, co usprawnia proces trawienia.
Właściwości przeciwbólowe goździków znalazły swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia schorzeń jamy ustnej. Smarowanie bolącego zęba i jego okolic olejem goździkowym lub żucie goździka może uśmierzyć ból. Z kolei płukanie jamy ustnej naparem z goździków wspomaga leczenie stanów grzybiczych. Jeżeli Twoim problemem jest nieświeży oddech, spróbuj przez około minutę żuć goździk. Wysoka zawartość manganu w goździkach wpływa również pozytywnie na szkliwo. Jak informuje poradnik gemini.pl sproszkowany ekstrakt z goździków oraz olej goździkowy mogą mieć działanie hamujące rozwój nowotworów, w szczególności raka jelita grubego i piersi.