Grillowanie może okazać się przyjemniejsze, jeśli je urozmaicimy warzywami, szczególnie kiedy akurat jesteśmy na diecie. Możemy grillować nie tylko mięso, ale także warzywa. Które najłatwiej ugrillować i które są najlepsze z grilla?
Ziemniaki z grilla - ziemniaki rozkrajamy na pół i smarujemy masłem, solimy i przyprawiamy, a następnie zawijamy w sreberko, tak, żeby dochodziło powietrze.
Pieczarki z grilla - najlepsze będą te największe. Do środka wkładamy trochę masła i żółty ser. Układamy kapelusze na ruszcie i po chwili są gotowe.
Papryka grillowana - kroimy paprykę na połówki, najlepiej czerwoną. Przyprawiamy, skrapiamy oliwą i do środka wkładamy pokrojoną cebulkę. Mozna dodać bazylię. Najlepiej grillować paprykę na specjalnej tacy z dziurkami.
Bakłażan z grilla - bakłażana najlepiej pokroić w grubsze plastry, w poprzek. Należy posmarować go masłem, oprószyć ziołami i lekko posolić.
Kukurydza grillowana - kukurydzę najlepiej przekroić na pół i nadziać na patyczek do szaszłyka. Należy posmarować ja masłem i posolić. Później postawić ją pionowo na grillu i po paru minutach będzie gotowa.
Do grillowanych warzyw dobrze jest przygotować sos, np tzatziki. Wystarczy pokroić drobno świeżego ogórka, zmieszać z jogurtem naturalnym, dodać kilka kropli cytryny, ząbek czosnku, posolić i popieprzyć.