Gruszki zostały przebadane przez naukowców z Uniwersytetu w Wageningen, w Holandii. Zbadali związek koloru miąższu owoców z ich właściwościami zdrowotnymi. Okazało się, że owoce z białym miąższem zawierają najwięcej błonnika i dzięki temu w szczególny sposób wspomagają nasz organizm.
Gruszki mogą uchronić przed udarem mózgu
Dzięki wysokiej zawartości błonnika gruszki, jabłka, ale też kalafior i banany, mogą chronić nas przed udarem. Wystarczy, że wzbogacimy nasze codzienne posiłki o 25 g owoców i warzyw z białym miąższem, a zmniejszymy ryzyko apopleksji o 9 proc. - czytamy na portalu Dziennik.pl.
Naukowcy prowadzili swoje badania ponad 10 lat, wzięło w nich udział ok 20 tys. ochotników. Jedli oni gruszki i jabłka codziennie. Dzięki temu ryzyko udaru zmniejszyło się u nich aż o 52 proc.
Gruszki - jod i błonnik - co jeszcze zawierają gruszki:
Gruszki zawierają jod, który jest rzadko spotykany wśród owoców oraz błonnik. Jod korzystnie wpływa na pracę tarczycy. Dodatkowo gruszki zawierają bor, witaminę D, magnez i wapń, dzieki czemu wzmacniają kości.