Grzyby marynowane PRZEPIS. Przepis na grzyby marynowane w Super Expressie! Składniki i przepis krok po kroku jak zamarynować grzyby

2014-09-10 18:05

Przepis na grzyby marynowane. To wcale nie jest takie trudne! Zobacz prosty przepis na grzyby marynowane na Se.pl! Proste, smaczne i zdrowe!

Składniki. Tego potrzebujesz:

65 dag grzybów - najlepiej żeby były małe

Do słoika:

2 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka pieprzu

mały liść laurowy

kilka ziaren gorczycy

plasterek cebuli

2 plasterki marchwi

SPRAWDŹ: Co robić w razie zatrucia grzybami

Zalewa do grzybów:

1 ½ szklanki wody

½ szklanki octu 10%

1 łyżka cukru

½ łyżki soli

Przepis na grzyby marynowane (5 słoików po 200 ml)

Na początek oczyść dokłądnie grzyby. Opłucz kilka razy bieżącą wodą. Zagotuj wodę i ją posól. Włóż do niej grzyby, dodaj kilka kropel octu. Kiedy wszystko się zagotuje, gotuj jeszcze przez 5 minut. Potem odcedź.

Włóż przyprawy do słoików: po 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, liść laurowy, ziarna gorczycy, plasterek cebuli, troszeczkę marchewki. Na koniec oczywiście grzyby!

Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Wymieszaj i zagotuj. Taką zalewą zalej grzyby w słoikach. Zakręć i pasteryzuj około 20 minut. Potem je ostudź. Przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Zobacz też: GRZYBY JADALNE. Jak rozpoznać, gdzie zbierać? GRZYBIARZE DO DZIEŁA!

INNE PRZEPISY NA GRZYBY >>TUTAJ<<

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają