Składniki. Tego potrzebujesz:
65 dag grzybów - najlepiej żeby były małe
Do słoika:
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
mały liść laurowy
kilka ziaren gorczycy
plasterek cebuli
2 plasterki marchwi
SPRAWDŹ: Co robić w razie zatrucia grzybami
Zalewa do grzybów:
1 ½ szklanki wody
½ szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
½ łyżki soli
Przepis na grzyby marynowane (5 słoików po 200 ml)
Na początek oczyść dokłądnie grzyby. Opłucz kilka razy bieżącą wodą. Zagotuj wodę i ją posól. Włóż do niej grzyby, dodaj kilka kropel octu. Kiedy wszystko się zagotuje, gotuj jeszcze przez 5 minut. Potem odcedź.
Włóż przyprawy do słoików: po 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, liść laurowy, ziarna gorczycy, plasterek cebuli, troszeczkę marchewki. Na koniec oczywiście grzyby!
Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Wymieszaj i zagotuj. Taką zalewą zalej grzyby w słoikach. Zakręć i pasteryzuj około 20 minut. Potem je ostudź. Przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Zobacz też: GRZYBY JADALNE. Jak rozpoznać, gdzie zbierać? GRZYBIARZE DO DZIEŁA!
INNE PRZEPISY NA GRZYBY >>TUTAJ<<
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail