Grzyby smaczne i groźne

i

Autor: Shutterstock

Senior Warszawski. Grzyby smaczne i groźne

2015-08-24 4:00

Gdy tylko trochę popada, w lasach pojawi się mnóstwo grzybów. Zbieranie ich jest wielką przyjemnością, jedzenie - jeszcze większą. Trzeba jednak wystrzegać się grzybów trujących. Co robić w przypadku zatrucia grzybami?

Nie ma innej metody - trzeba dobrze poznać grzyby i nosić ze sobą atlas.

Objawy zatrucia

Symptomy zatrucia grzybami mogą pojawić się od razu - do 5 godzin po zjedzeniu lub później, np. po 4 lub nawet 21 dniach.

Objawami zatrucia są najczęściej: ból brzucha i głowy, nudności, biegunka. W ciężkich przypadkach obserwujemy poszerzenie źrenic, kurcze mięśni, spadek ciśnienia krwi, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby, trzustki, mięśnia sercowego, mózgu. Pamiętajmy, im szybciej chory trafi do szpitala - tym większe są szanse na uratowanie mu życia. Warto pomóc lekarzowi i zabrać ze sobą resztki dania, a do czystego pojemnika zebrać zwymiotowaną treść żołądkową. To ułatwi lekarzowi rozpoznanie trucizny i podanie odpowiedniej odtrutki.

Pierwsza pomoc

Jeśli chory jest przytomny, możemy sprowokować u niego wymioty. W ten sposób usuniemy z organizmu część połkniętej trucizny. Najpierw trzeba zmusić chorego do wypicia dużej ilości płynów, a następnie podrażnić tylną ścianę gardła. Często po wypiciu czegoś niedobrego, na przykład ciepłej wody z solą (łyżka stołowa na szklankę), wody z dodatkiem oleju rycynowego drażnienie gardła nie jest potrzebne. Prowokowanie wymiotów należy przeprowadzać kilkakrotnie, najlepiej aż do przyjazdu lekarza.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają