Nie ma innej metody - trzeba dobrze poznać grzyby i nosić ze sobą atlas.
Objawy zatrucia
Symptomy zatrucia grzybami mogą pojawić się od razu - do 5 godzin po zjedzeniu lub później, np. po 4 lub nawet 21 dniach.
Objawami zatrucia są najczęściej: ból brzucha i głowy, nudności, biegunka. W ciężkich przypadkach obserwujemy poszerzenie źrenic, kurcze mięśni, spadek ciśnienia krwi, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby, trzustki, mięśnia sercowego, mózgu. Pamiętajmy, im szybciej chory trafi do szpitala - tym większe są szanse na uratowanie mu życia. Warto pomóc lekarzowi i zabrać ze sobą resztki dania, a do czystego pojemnika zebrać zwymiotowaną treść żołądkową. To ułatwi lekarzowi rozpoznanie trucizny i podanie odpowiedniej odtrutki.
Pierwsza pomoc
Jeśli chory jest przytomny, możemy sprowokować u niego wymioty. W ten sposób usuniemy z organizmu część połkniętej trucizny. Najpierw trzeba zmusić chorego do wypicia dużej ilości płynów, a następnie podrażnić tylną ścianę gardła. Często po wypiciu czegoś niedobrego, na przykład ciepłej wody z solą (łyżka stołowa na szklankę), wody z dodatkiem oleju rycynowego drażnienie gardła nie jest potrzebne. Prowokowanie wymiotów należy przeprowadzać kilkakrotnie, najlepiej aż do przyjazdu lekarza.