Zapiekanka ryżowa z dynią i grzybami
Potrzebujesz:
500 g dyni (surowej) lub purée dyniowego (np. z pieczonej dyni), 300 g grzybów świeżych lub mrożonych, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 piersi z kurczaka, sól i pieprz, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej, 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego, 200 g surowego ryżu, 1 łyżka masła klarowanego lub 1,5 łyżki oleju roślinnego, tarty ser.
Zobacz: Trzynaście najlepszych pomysłów na dynię
Wykonanie:
Dynię należy obrać ze skóry, wyjąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Teraz piersi z kurczaka - opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać solą i pieprzem. Resztę przypraw zmieszać ze sobą i posypać tym piersi z kurczaka.
Zagotować bulion i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza - to kolejny krok.
Teraz trzeba roztopić masło i zeszklić na nim cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurczaka i czosnek. Podsmażamy i gdy kurczak NIE JEST jeszcze gotowy dodajemy grzyby u dynię. Gotujemy około 5 minut i dodajemy ryż. Smażymy już króciutko, chwilę później wlewamy szklankę wrzącego bulionu, mieszamy do zagotowania.
Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy resztę bulionu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Po wyjęciu posypujemy startym serem i możemy już jeść.
Smacznego!