Pumpkin coffee
Przygotuj: 4 łyżki syropu dyniowo-korzennego, podwójne espresso, 250 ml mleka. Do dekoracji przyda się także bita śmietana oraz mieszanka przypraw: tartej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru w proszku, cynamonu i cukru wanilinowego.
Syrop dyniowo-korzenny: 1/2 szklanki wody, łyżeczka imbiru w proszku, łyżeczka cynamonu w proszku, łyżeczka tartej gałki muszkatołowej, łyżka cukru wanilinowego, 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni.
Przygotowanie syropu: Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Docisnąć tak aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny. Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop gotowy!
Przygotowanie kawy:
Zaparzyć kawę oraz ubić mleko. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop dyniowo-korzenny (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
Zobacz: Trzynaście najlepszych pomysłów na dynię
Dal z soczewicy, dyni i szpinaku
Przygotuj: szklankę czerwonej soczewicy, 500 g dyni pokrojonej w kostkę, 400 g mleka kokosowego, 400 g wody lub bulionu jarzynowego, płaska łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 łyżki oliwy, łyżka świeżo startego imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki drobno posiekanej cebulki, płaska łyżeczka mielonej kolendry, szpinak młody sałatkowy.
Przygotowanie:
Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać. Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową buliony lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować. Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywą, odstawić z ognia.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut. Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować. Przełożyć do garnka z soczewicą i zagotować. Gotować razem przez 10 minut.
Dodać szpinaki wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!