HALLOWEEN 2014. Przepisy na dyniowe ciasteczka z czekoladą

2014-10-27 21:22

Halloween 2014 coraz bliżej. Z tej okazji przygotuj dyniowe ciasteczka z czekoladą! To idealna przekąska podczas halloweenowej imprezy. Ciasteczka dyniowe z czekoladą są łatwe w przygotowaniu!

Halloween 2014 coraz bliżej. Z tej okazji warto przygotować dyniowe ciasteczka z czekoladą, które będą idealną przekąską w czasie halloweenowej imprezy czy zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Zobacz też: Muffinki z dyni. PRZEPIS na pyszne dyniowe muffinki!

Oto przepis na 18 ciasteczek dyniowych z czekoladą.

Składniki:

1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
pół szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki puree z dyni

Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasteczek zacznij od zrobienia puree z dyni! Przekój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.

Potem rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier. Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj. Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.

Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj kleksy ze swojej mikstury. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż tak przygotowanie ciasteczka do piekarnika na 12-14 minut.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki