Halloween 2014. Wyjątkowe przepisy na dania z dyni [WIDEO]

2014-10-28 16:57

Dynia przeżywa właśnie swój renesans. Coraz więcej osób sięga po nią tworząc wymyślne dania idealne na chłodne, jesienne wieczory. Sprawdź jakie proste dania możesz przygotować z dyni.

Krem z dyni z nutą orientu

Nie jest to zwykły krem z dyni. Nutka orientu sprawia, że krem stanie się wyjątkowym daniem, idealnym na chłodne wieczory. Do przygotowania potrzebujemy:

- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw

- 800 g surowej dyni

- 2 ziemniaki

- łyżeczka carry

- ok. 1 cm korzenia imbiru

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1/2 papryczki chili

- 4 łyżeczki oliwy

- pieprz, cukier, sól

Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, możemy przystąpić do tworzenia wyjątkowego kremu. Kroimy więc dynię w kostkę. Na patelnię wrzucamy wszystkie składniki i smażymy ok. 10 minut. Do warzyw dolewamy rosół i gotujemy 30 min. Miksturę miksujemy do konsystencji kremu i dodajemy soli oraz pieprzu. Do urozmaicenia smaku możemy dodać koperku lub bazylii.

Dyniowe ciasteczka owsiane

Pyszny, zdrowy i szybki w wykonaniu deser. Dyniowe ciasteczka to idealna przekąska dla każdego. Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników:

- 500 ml puree z dyni

- 2 jajka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- laska vanili

- 2 szklanki płatków owsianych

- szklanka otrębów pszennych

- szklanka zmielonych orzechów

- 3 łyżki suszonych owoców

- 3 łyżki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki cukru brązowego

W naczyniu należy wymieszać puree z dyni, jajka, oliwę z oliwek oraz laskę vanilii. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy je do przygotowanej papki z puree. Na blachę należy wykładać łyżki ciasta lekko je spłaszczając. Przygotowane danie należy piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

Zobacz też: Niezbędny element Halloween: DYNIA. Ile kosztuje? Jak zrobić zupę dyniową? [WIDEO]

Rozgrzewająca owsianka z dynią

Danie zostało stworzone z myślą o mroźnych wieczorach. Do wykonania wystarczy:

- 5 łyżek płatków owsianych zwykłych

- duża garść puree z dyni

- 1-2 szklanki kefiru

- 1 pomarańcza

- kawałek imbiru

- orzechy

- miód do smaku

Płatki owsiane zalane kefirem odstawiamy na kilka minut. Puree z dyni miksujemy z pomarańczą i imbirem. Puree dodajemy do kefiru. Całość przelewamy do miseczki, posypujemy orzechami i danie gotowe!

Życzymy smacznego!

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki