Przepis na zupę krem z dyni według przepisu Magdy Gessler jest dość prosty w przygotowaniu. Zupę będziemy pichcić 30 minut, podajemy składniki na porcję dla 4 osób.
Zobacz też: Muffinki z dyni. PRZEPIS na pyszne dyniowe muffinki!
Składniki:
dynia 1,5 kgmleko 200 mlbulion warzywny 200 mlśmietanka kremówka 200 mlczosnek 4 ząbkigałka muszkatołowa szczyptanatka do dekoracjiłuskane pestki dyni 4 garstkisól morska, pieprz biały Przepis:Obrać i pokroić w kostkę dynię, następnie zalewamy ją mlekiem i bulionem. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotujemy. Potem miksujemy zupę na krem, dodajemy śmietankę, pieprz, gałkę.
Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail