Hebrata czarna, zielona, biała i czerowna - którą wybrać?

i

Autor: ARCHIWUM Hebrata czarna, zielona, biała i czerowna - którą wybrać?

Hebrata czarna, zielona, biała i czerowna - którą wybrać?

2016-05-18 13:00

Każda odmiana herbaty ma inne właściwości zdrowotne. Jedna są polecane cukrzykom, inne obniżają ciśnienie czy przyspieszają metabolizm, dzięki czemu wspierają odchudzanie. Poznaj właściwości każdej z herbat i znajdź odpowiednią dla siebie.

Na rynku jest dostępnych wiele odmian herbaty. Na sklepowych półkach znajdziemy herbatę czarną, zieloną, białą czy pu-erh powszechnie znana jako czerwona. Każdy z nas ma swoją ulubioną, bez której nie wyobraża sobie dnia. Herbaty te różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również właściwościami. Jakie właściwości mają poszczególne herbaty? Czarna herbata zwiększa koncentrację, pobudza, obniża ciśnienie, a także obniża poziom złego cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest zalecana dla osób cierpiących na cukrzycę. Z kolei zielona herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Reguluje ona także poziom cukru, przeciwdziała zakrzepom krwi, a także wspomaga odchudzanie. Biała herbata dzięki zawartości witaminy C, wspiera odporność. Ma również właściwości pobudzające i spowalniające proces starzenia. Herbata czerwona wzmaga wytwarzanie soków trawiennych dzięki czemu przyspiesza odchudzanie. Poprawia też koncentrację i wydalanie toksyn z organizmu.

Zobacz: 5 zdrowych zamienników KAWY

Przeczytaj też: 4 BŁĘDY popełniane podczas ODCHUDZANIA

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają