Zobacz przepis Wojciecha Modesta Amaro na kapustę/topinambur/ jałowiec! Najsłynniejszy kucharz w Polsce zdradził przepis specjalnie dla portalu Magazyn-kuchnia.pl!
Składniki
1 główka białej kapusty
50 g masła
kwiat soli
jałowiec
1 pęczek estragonu
30 ml oleju z orzechów laskowych
200 g koziego twarożku
300 g topinamburu
3 g pudru ze spalonego siana łąkowego
sok z rabarbaru lub cytryny
Zobacz: Hell's Kitchen. Zobacz, na co finaliści Piekielnej Kuchni chcą wydać 100 tys. zł nagrody!
Jak przygotować danie? Krok po kroku
1. Pokrój kapustę w cieniutkie plastry, ułóż na pergaminie wysmarowanym masłem i oprószonym kwiatem soli i tłuczonym jałowcem.
2. Przykryj plastry posmarowanym masłem pergaminem i zamknij każdy osobno w worku próżniowym.
3. Gotuj we wrzątku przez 3 minuty. Obierz listki estragonu, połowę posiekaj z połową oleju orzechowego i mieszaj w misce z kozim serem.
4. Uformuj z masy walec i zawiń go w folię spożywczą.
5. Pokrój serową masę w plastry i połóż po jednym plastrze na ciepłym talerzu. Na serze umieść plastry kapusty.
6. 2/3 topinamburu zawińw folię aluminiową i upiecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut.
7. Obierz ze skóry i zmiksuj ze spalonym sianem na purée.
8. Dodaj soli do smaku. Resztę topinamburu pokrój w plasterki i wrzuć do miski z resztą oleju orzechowego i estragonu, dopraw delikatnie sokiem z rabarbaru lub cytryną i solą.
9. Purée z topinamburu nałóż na talerz obok kapusty, udekoruj plasterkami topinamburu.
>> Hell's Kitchen. FINAŁ. Relacja NA ŻYWO na se.pl! Zaczynamy o 20.05 <<
ZAPISZ SIĘ: Codzienne wiadomości Super Expressu na e-mail