Herbata to jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych napojów na świecie, pod warunkiem że pije się ją z umiarem. Te podstawowe pochodzą z tego samego herbacianego krzewu, ale różnią się sposobem obróbki – dzięki temu zyskują indywidualne właściwości.
Czarna – dzięki dużej zawartości teiny działa pobudzająco oraz poprawia pamięć i koncentrację, a dzięki flawonoidom obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ryzyko zawału serca. Ma też działanie bakteriobójcze.
Zielona – poprawia metabolizm, przyspiesza tempo spalania kalorii i utratę wagi. Zawarte w niej polifenole stymulują procesy trawienne i przyspieszają spalanie tłuszczu. Obniża ciśnienie, poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi. Zawiera antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia i działają antybakteryjnie.
Czerwona znana także pod nazwą pu-erh – jest doskonała na odchudzanie, przyspiesza trawienie, reguluje przemianę materii, obniża cholesterol - to prawdziwy zabójca tłuszczu, usprawnia wątrobę, wzmacnia organizm, pomaga chronić zęby przed bakteriami
Biała - hamuje procesy starzenia, do tego pobudza umysł, łagodzi objawy stresu, zmniejsza zmęczenia i wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości witaminy C.
Żółta - ułatwia trawienie, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, dodaje energii i wykazuje działanie odprężające i relaksujące.