Sekretny składnik ciasta drożdżowego, dzięki któremu będzie idealnie puszyste
Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej podstawowych i najprostszych wypieków. Możemy z niego zrobić praktycznie wszystko, od przepysznych, słodkich bułeczek, po pizzę i słone przekąski. Sekretem idealnego ciasta drożdżowego jest puszystość i konsystencja. Ciasto drożdżowe powinno być puchate. Co jeśli takowe nie wychodzi? Okazuje się, że jest jeden sekretny składnik, które może odmienić Twoje wypieki. Sprawi on. że ciasto drożdżowe pięknie wyrośnie i będzie odpowiednio puszyste. Sekretem może być... ocet. Przygotuj ciasto drożdżowe tak, jak robisz do tradycyjnie. Na koniec zagniatania dodaj do ciasta jedną łyżkę stołową octu 9 proc. Już niewielka łyżeczka octu zamieni ciasto drożdżowe w puszysty wypiek, który Cię zachwyci. Ocet w cieście drożdżowym sprawi również, że ciasto lepiej się zetnie i będzie nadmiernie wchłaniać tłuszczu.
Zobacz także: Absolutnie boski patent na pranie dywanów na sucho. Posyp tym dywan, a będzie jak nowy. Wypierze się praktycznie sam
Jaki ocet należy dodawać do ciasta drożdżowego?
Praktycznie każdy ocet się sprawdzi. Przestrzegamy jednak, by unikać mocno smakowych wersji. Najlepszym rozwiązaniem będzie klasyczny ocet spirytusowy. Kupisz w każdym sklepie spożywczym i kosztuje kilka złotych.