Przeczytaj koniecznie: Jak uniknąć zatruć pokarmowych
Jad kiełbasiany to niebezpieczna toksyna produkowana przez bytujące w ziemi laseczki Clostridium Botulinum. Jeśli produkty spożywcze zostaną tą ziemią zanieczyszczone, laseczki będą się namnażać i zaczną produkować jad kiełbasiany (botulinowy). Zazwyczaj zakażamy się nim, jedząc konserwy (również jarzynowe) oraz mięso wędzone i peklowane.
Objawy to: po 18 godzinach pojawiają się zawroty głowy, podwójne widzenie, opadanie powiek, trudności w mówieniu, ślinotok. Nudności, wymioty są raczej rzadkie.
Jak się chronić:
- Sprawdzaj termin przydatności konserw do spożycia i przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta. Wyrzucaj te z wybrzuszonymi wieczkami i te, które syczą w trakcie otwierania.
- Wąchaj potrawy - skażone jadem często pachną zjełczałym tłuszczem.
- Przygotowując przetwory, zachowaj idealną czystość i wszystko pasteryzuj.
- Do krojenia składników używaj wyłącznie szklanych desek. Po zakończeniu prac koniecznie je wyparz.
Jak się leczyć: nie lecz się sam! Jak najszybciej zgłoś się do lekarza, by podał antybotulinową surowicę. Jeśli pomoc nie nadejdzie na czas, może nastąpić zgon.