Dziennikarka magazynu „Pop sugar” – Jenna Sugar, w niedawnym czasie postanowiła podjąć się wyjątkowego żywieniowego wyzwania. Otóż zdecydowała ona swoją dietę wzbogacić o spożywanie jednego awokado dziennie. Po 1,5 tygodnia, podzieliła się wnioskami i efektami ze swoimi czytelnikami.
Jenna Sugar na co dzień stara się stosować zdrową dietę. Ponadto trenuje ona cross fit i praktykuje jogę. Awokado spożywała często, w niemałych ilościach. Tym razem jednak postanowiła ona na jego codzienne stosowanie w posiłkach, aby sprawdzić, czy zdrowe tłuszcze w nim zawarte mogą w prawdziwy sposób wpłynąć na wagę.
Zasada „jedno awokado dziennie"
Dziennikarka swoje jedno awokado dziennie dzieliła pomiędzy kilka posiłków. Poszczególne części awokado stosowała na różne sposoby, np. jako dodatek do sałatki. Z owocu tego Jenna robiła również pastę śniadaniową z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Codzienne spożywanie awokado, zapewnia naszemu organizmowi duże ilości składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Owoc ten bowiem bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Dodatkowo zawiera duże ilości błonnika, kwasu foliowego, potasu oraz witamin A, B, C i E.
Efekty
Po 1,5 tygodniowej diecie, Jenna Sugar dostrzegła pozytywne skutki oddziaływania awokado na jej organizm. Otóż poprawiła się u niej przemiana materii, a uczucie sytości wciąż było zapewnione. Ponadto dziennikarka relacjonuje, iż nie sięgała po dodatkowe przekąski ani nie odczuwała potrzeby jedzenia cukru.
Awokado jest owocem wysokokalorycznym, dlatego też waga przy jego stałym stosowaniu niekoniecznie będzie wyraźnie spadać. W przypadku Suga, jej waga zatrzymała się. Warto zauważyć, iż nie przybrała ona na wadze. Jak mówi sama Jenna, zamierza ona kontynuować dietę, ponieważ sprawia jej ona poczucie spełnienia oraz przyjemność.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl