Granatowy kolor jagody zawdzięczają związkom z rodziny antocyjanów oraz fenoli. Dzięki ich zawartości jagody neutralizują wolne rodniki i likwidują komórki, które mają uszkodzony materiał genetyczny. Jagody chronią też przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Owoc ten to również naturalny antybiotyk, szczególnie skuteczny w walce z bakterią E.coli, odpowiedzialną za problemy jelitowe, a także przy schorzeniach układu moczowego. Sok i odwar z tego granatowego owocu doskonale odtruwa organizm. Zawarte w nim składniki wiążą toksyny i sole metali ciężkich. Suszone bądź gotowane owoce z kolei mają właściwości przeciwbiegunkowe. Surowe mogą być przyczyną rozwolnienia, warto je więc zastosować przy zaparciach. Niszczą także pasożyty jelitowe u dzieci. Garbniki zawarte w jagodach zabijają owsiki oraz glisty. Podczas kuracji podajemy dzieciom 4 razy dziennie w równych odstępach czasu po ½ do 2 szklanek jagód, pierwszą porcję podajemy na czczo. Ale to nie wszystko, spożywanie jagód przeciwdziała anemii i miażdżycy. Zawarte w nich antyutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą tego dobrego. Owoce wpływają także na jakość widzenia i korzystnie regulują poziom cukru.
Przeczytaj też: Buraki. Dlaczego warto je jeść?
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj