Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 6 dag drożdży
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 40 dag czarnych jagód
- sól
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, rozmieszać z połową mleka i łyżeczką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut (do wyrośnięcia). Masło stopić. Żółtka i całe jajko utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, resztę mleka (2 łyżki mleka zostawić), sól, całość wymieszać. Wlewać stopniowo przestudzone masło i wyrabiać ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia. Jagody przebrać, opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem.
Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm, odcinać po kawałku o grubości 2 cm. Na powstałe w ten sposób placuszki nałożyć jagody i szczelnie każdy zalepić, formując bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z resztą mleka, posypać cukrem. Piec 40 minut w temp. 180 st. C.